A-
A+

Tutu – frihetskämpe och citatmaskin

Ärkebiskopen, människorättsaktivisten och citatmaskinen Desmond Tutu, på bild från 2014.
Ärkebiskopen, människorättsaktivisten och citatmaskinen Desmond Tutu, på bild från 2014.
SydafrikaTT-AFP

Sydafrikas bortgångne ärkebiskop Desmond Tutu var inte bara fredsivrare och förespråkare av mänskliga rättigheter.

Han kunde också vara kontroversiell och hade också en omvittnat god humor.

Här är några av hans mest slagfärdiga citat:

Annons

Annons

Jag skulle vägra att hamna i en homofobisk himmel. Nej, förlåt mig, men jag skulle hellre komma till det andra stället. Jag är lika hängiven i den kampen som i kampen mot apartheid. (Ur ett FN-tal om homosexuellas rättigheter 2013)
Var snäll mot de vita. De behöver dig för att återupptäcka sin mänskliga sida. (Till New York Times 1984)
Han har muterat till någonting helt otroligt. Han har verkligen förvandlats till något av en Frankenstein för sitt folk. (Kommentar om Zimbabwes envåldshärskare Robert Mugabe till ABC TV Australien)
För guds skull, kan vita bara lyssna på vad vi säger? Allt vi ber om är att ni ska erkänna oss också som människor. När du river oss, blöder vi, när du kittlar oss, skrattar vi. (Uttalande som uppmanade till sanktioner mot Sydafrika 1985)
Han sitter där som den stora vita hövdingen och talar om för oss svarta att vi inte vet vad som är bra för oss. Den vite mannen vet. (Reaktion på president Ronald Reagans beslut att lägga in veto mot sanktioner mot Sydafrika. US press 1986)
Vår regering. . . den säger att den inte vill stödja tibetaner som illvilligt förtrycks av Kina. Jag varnar er, jag varnar er att så som vi bad för att apartheidregeringen skulle falla, på samma sätt kommer vi be för att en regering som inte representerar oss ska falla. (Med anledning av att Sydafrikas regering nekade Dalai lama visum 2011)
Jag skäms över att kalla det här lismande gänget för min regering. (Efter att Sydafrika återigen nekat Dalai lama visum 2014)
Ring inte mig, jag ringer er. (När han 2010 meddelade att han skulle lämna det offentliga)
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.