A-
A+

Tv-recension: Nygammalt fall i nya "Jägarna"

Rolf Lassgård spelar åter polisen Erik Bäckström, numera pensionär, i 'Jägarna 2'. På bilden syns också Annika Nordin. Pressbild.
Rolf Lassgård spelar åter polisen Erik Bäckström, numera pensionär, i "Jägarna 2". På bilden syns också Annika Nordin. Pressbild.
Tv-recensionTT

Konceptet med polisen som är så motvalls att han får hela samhället emot sig är väl beprövat vid det här laget. Men det blir ändå spännande när Rolf Lassgårds Erik Bäckström får ett nygammalt fall i knäet.

Annons

Annons

Den pensionerade polisen Erik Bäckström (Rolf Lassgård) hamnar snabbt i hetluften i 'Jägarna 2'. På bilden syns också Johan Marenius Nordahl. Pressbild.
Den pensionerade polisen Erik Bäckström (Rolf Lassgård) hamnar snabbt i hetluften i "Jägarna 2". På bilden syns också Johan Marenius Nordahl. Pressbild.

Erik Bäckström är numera pensionerad och bor ensam på gården utanför Älvsbyn, till freds med att umgås med brorsonen Peter och dennes familj och med att ha lämnat polisyrket bakom sig. Men, surprise, surprise, lugnet försvinner när ett gammalt mordfall blir aktuellt. En ung flicka från bygden försvann för 15 år sedan spårlöst och den illa omtyckte Särn anhölls och fälldes för mordet, trots att ingen kropp hittats. Nu säger han att han vill peka ut var kroppen finns, men utnyttjar detta till att rymma.

Vissa händelser leder till att Särn får resning, han blir fri och kommer hem till Älvsbyn igen, hatad av lokalbefolkningen. Det var Erik Bäckström som satte dit Särn, den gången för 15 år sedan, men när Erik nu börjar titta på det gamla fallet börjar han inse att det kanske var ett justitiemord som begicks. Mycket pekar på att Särn verkligen var oskyldig. Men i så fall går ju en mördare fortfarande lös.

Konceptet kan sägas vara beprövat nu, efter två filmer och en första säsong av tv-serien "Jägarna"; Erik börjar undersökningar på egen hand, lokalbefolkningen sluter sig, han blir illa sedd och hotad men fortsätter ändå. Han och brorsonen Peter, som är polis, hamnar snabbt på kollisionskurs.

Men likheten med de tidigare historierna till trots är det fortfarande rätt spännande, inte minst i skildringen av den allt sämre relationen mellan Erik och Peter och hur detta förtär Erik. En stor del av behållningen är självklart Rolf Lassgård – en sådan tyngd den mannen ger allt han gör, när han blir förbannad skakar väggarna, samtidigt som han med en sorgsen blick kan förmedla mer än tusen ord. Skådespeleriet är för övrigt bra överlag, även om jag har svårt att förstå varför den eminente Simon J Berger i rollen som Särn sminkats så han ser ut som om han rymt från en gammal pilsnerfilm.

Och nog känns det som om Erik borde sälja gården och flytta ifrån Älvsbyn nu. Så som han blir behandlad av såväl lokalbefolkning som av sin egen släkt borde han dra någon annanstans för att lösa brott. Det är möjligt att man i Älvsbyn är stolt över att serien görs där, fast, nja, den är ju inte direkt någon positiv reklam för vad som framställs som ett fördomsfullt, slutet samhälle.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!