-
+

Tv-recension: Ypperlig västern

Kapten Kidd (Tom Hanks) och Johanna Leonberger (Helena Zengel) i 'News of the world'. Pressbild.
Kapten Kidd (Tom Hanks) och Johanna Leonberger (Helena Zengel) i "News of the world". Pressbild.
FilmTT

Paul Greengrass tar sig an den gamla goda västernfilmen – och lyckas göra en vacker, kontemplativ film med den alltid sympatiske Tom Hanks i huvudrollen.

Annons

Annons

Kapten Kidd (Tom Hanks) ska föra den kidnappade Johanna Leonberger (Helena Zengel) tillbaka till avlägsna släktingar i 'News of the world'. Pressbild.
Kapten Kidd (Tom Hanks) ska föra den kidnappade Johanna Leonberger (Helena Zengel) tillbaka till avlägsna släktingar i "News of the world". Pressbild.

Det har länge varit svåra tider för oss som tycker om västernfilmer. Genren verkar inte längre vara attraktiv och vi som älskar den får ägna oss åt att se om mästerverk som Sergio Leones filmer, Peckinpahs "Det vilda gänget" och John Fords "Förföljaren". Härom året visades den utmärkta serien "Godless" på Netflix, men så mycket mer har det inte varit.

Därför är den här Paul Greengrass-filmen extra välkommen. Det är en ypperlig film, en sorts roadmovie från 1870-talets USA – och dessutom en film som lite grand påminner om nyss nämnda "Förföljaren".

Tom Hanks spelar kapten Kidd, en veteran från det nyligen avslutade inbördeskriget. Han tjänar pengar på att rida runt i södern och läsa nyheter ur dagstidningar, många i städerna kan inte läsa, detta är deras möjlighet att få veta vad som händer. Det är en orolig tid i södern, såren efter kriget är fortfarande öppna, det talas mycket om ett delat land och om behoven av att läka såren. Parallellerna till dagens USA är inte oavsiktliga.

Kidd stöter en dag på en lynchad svart man och en ung vit flicka som gömmer sig i skogen. Flickan har varit kidnappad och vuxit upp hos indianer och har nu blivit fritagen och måste föras till avlägsna släktingar.

Jodå, det blir Kidd som åtar sig att föra henne till släktingarna – en färd genom ett oerhört vackert USA, där farorna också lurar. Här finns en väldigt spännande och intensiv "shoot out" när de blir överfallna av tre män som vill köpa flickan.

Med inte minst sina Jason Bourne-filmer har Paul Greengrass visa sig vara en mästare på tight, adrenalinframkallande action. Detta hittar vi inte i "News of the world". Det är en långsam, nästan lite kontemplativt berättad film, med en oerhörd detaljrikedom. Fotografen Dariusc Wolskis bilder är som levande tavlor, det är oerhört vackert.

Få skådespelare har en så sympatisk utstrålning som Tom Hanks, han är givetvis som född att spela den sympatiske Kidd. Och samspelet med Helena Zengel, den traumatiserade flickan, som blivit föräldralös två gånger, är fyllt av medkänsla och sympati.

Det här är en film jag tänker återvända till.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss