A-
A+

Två av tre kör för fort vid vägarbeten

Personbilsförare var sämre än lastbilsförare, bussförare och motorcykelförare på att hålla hastigheten vid vägarbeten. Arkivbild.
Personbilsförare var sämre än lastbilsförare, bussförare och motorcykelförare på att hålla hastigheten vid vägarbeten. Arkivbild.
TrafikTT

Bara en av tre trafikanter håller hastigheten när de passerar ett vägarbete, enligt en undersökning. Riksförbundet M Sverige vill nu se en skärpning från bilister och fler åtgärder från myndigheterna.

Annons

Annons

Fortkörning är en fara för vägarbetarnas säkerhet – trots det är det bara en tredjedel av de förbipasserande trafikanterna som håller hastigheten. Det visar en ny undersökning från Riksförbundet M Sverige (tidigare Motormännens Riksförbund), som bygger på närmare 1 800 observationer i Norrbotten, Skaraborg, nordvästra Skåne och Västerbotten sommaren 2021.

"I våra mätningar som genomförts på flera platser runtom i landet körde hela 71 procent av alla motorfordon mer än 10 km/h för fort förbi vägarbeten. Bland bilisterna körde 73 procent för fort medan siffran för lastbilar var något lägre, 63 procent. Detta är allvarligt", säger Tony Gunnarsson, sakkunnig trafiksäkerhet M Sverige, i ett pressmeddelande.

Mellan 2003 och 2015 inträffade nära 4 000 olyckor vid vägarbeten, varav vägarbetare skadades i en fjärdedel, enligt Trafikverket.

M Sverige vill nu se fler åtgärder från myndigheternas sida, som trafikljus, bom eller lots vid vägarbeten, men också en skärpning från svenska bilister.

Bland annat uppmanar man trafikanter att ta höjd för förseningar och längre restider i samband med vägarbeten samt att följa hastighetsbegränsningarna för att inte utsätta vägarbetare eller utryckningspersonal för risker.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.