A-
A+

Två av tre tyskar: Avgå, Laschet

CDU-ledaren Armin Laschet är hårt ansatt.
CDU-ledaren Armin Laschet är hårt ansatt.
TysklandTT

Efter katastrofvalet ökar pressen på tyska Kristdemokraternas Armin Laschet. Två av tre tyskar vill att han avgår, enligt en ny mätning.

I helgen väntas samtal mellan flera av de partier som kan tänkas ingå i nästa tyska regering.

Annons

Annons

Inte i något val sedan tyska förbundsrepubliken grundades 1949 har Kristdemokraterna (CDU/CSU) fått ett sämre resultat i ett val: 24,1 procent.

Misslyckandet är skäl nog för CDU-ledaren Armin Laschet att lämna sitt uppdrag som partiordförande, anser 66 procent av tyskarna i en färsk mätning av public service-bolaget ARD. Endast 23 procent svarar nej på frågan. Ännu mer plågsamt för Laschet är att hela 60 procent av CDU-sympatisörerna anser att han bör avgå.

Tog över i maktvakuum

Laschet tog över ordförandeskapet i CDU i januari i år, i det maktvakuum som uppstått sedan förbundskansler Angela Merkel 2018 lämnat ledarposten. Merkels efterträdare Annegret Kramp-Karrenbauer kastade in handduken efter ett drygt år präglat av partistrider, där "AKK" inte lyckades ta kommandot. Inte heller Laschet har lyckats ena det tyska folkpartiet, som slits mellan ett mittenorienterat läger och en konservativ falang som vill se en tydlig högergir i både värderingsfrågor och den ekonomiska politiken.

Efter ett dåligt tajmat skratt under ett besök i ett område hårt drabbat av sommarens översvämningskatastrof störtdök både Laschet och CDU i opinionen. Valresultatet blev sedan något bättre än bottennoteringarna på 19-20 procent i mätningarna. Men:

Vi har ett resultat som jag för några månader sedan inte hade kunnat föreställa mig i mina värsta mardrömmar, konstaterade den kristdemokratiske näringsministern Peter Altmaier dagen därpå, enligt tyska medier.

Annons

Annons

Två möjligheter

Socialdemokratiska SPD blev valets segrare, med ett resultat på 25,7 procent. Det är dock inte självskrivet att partiets kanslerkandidat Olaf Scholz faktiskt blir den som efterträder Merkel då hon går i pension efter sexton år vid makten, då han först måste sy ihop en regeringskoalition.

I praktiken finns två möjligheter: en SPD-ledd så kallad trafikljuskoalition med näringslivsvänliga FDP och De gröna, eller en kristdemokratiskt ledd så kallad Jamaicakoalition, med samma två partnerpartier.

De flesta bedömare tror att det första alternativet är det mest sannolika. Det är också favoritalternativet för drygt hälften av tyskarna – 51 procent anser att en trafikljusregering är den koalition som i högst grad skulle innebära en nystart för Tyskland, mot bara 18 procent för Jamaica, enligt ARD:s Deutschlandtrend.

Sonderingssamtal i helgen

En nyupplaga av den så kallade stora koalition ("Groko") med kristdemokrater och socialdemokrater som styrt Tyskland under tolv av de senaste sexton åren är också en möjlighet, men den bedöms vara mer eller mindre politiskt omöjlig.

I helgen träffas förhandlingsdelegationer för de inblandade partierna för sonderingssamtal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.