Två döda män grävdes fram i Pompeji

Arkeologer har hittat kvarlevorna av två män som dödades i Pompeji när vulkanen Vesuvius hade sitt utbrott för 1 941 år sedan.
Arkeologer har hittat kvarlevorna av två män som dödades i Pompeji när vulkanen Vesuvius hade sitt utbrott för 1 941 år sedan.
ItalienTT-Reuters

Nästan 2 000 år efter katastrofen har deras kvarlevor grävts fram. Arkeologer har hittat två män som dödades i den antika staden Pompeji när vulkanen Vesuvius hade sitt berömda utbrott år 79 efter Kristus.

Annons

Annons

En av männen var mellan 30 och 40 år gammal när han dog. Forskarna tror att han var välbärgad och spår av en mantel av ull har hittats vid hans nacke, uppger det italienska kulturdepartementet i Rom.

Den andre mannen var 18–23 år när döden kom. Undersökningar visade på kroppskador som tyder på att han var en slav som arbetat tungt fysiskt.

Det som hittades var männen tänder och benrester. Hålrummet som övrig vävnad efterlämnade i den stelnade massan från det vulkanen spytt ur sig fylldes med gips som fick härda. Därefter grävdes det fram och visade konturerna av männens kroppar.

De hittades cirka 700 meter från Pompejis centrum. Kvarlevorna låg i ett utrymme under marknivå vid en större egendom som undersöks av arkeologer.

Massimo Osanna, chef för utgrävningen, säger att de döda kan ha sökt skydd från den annalkande heta lavaströmmen, men förgäves.

De har dött av termisk chock, vilket också framgår av deras sammandragna fötter och händer.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons