A-
A+

Två gymnaster uttagna till OS – efter 37 år

Gymnasten David Rumbutis är uttagen till OS i Tokyo efter en 13:e plats i mångkamp i EM i helgen.
Gymnasten David Rumbutis är uttagen till OS i Tokyo efter en 13:e plats i mångkamp i EM i helgen.
OlympisktTT

För första gången på 37 år tas två svenska gymnaster ut till OS.

Det är Jonna Adlerteg och David Rumbutis som får vara med i sommarspelen i Tokyo.

Annons

Annons

Annons

Annons

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har även tagit ut roddaren Lovisa Claesson, vilket innebär att den svenska truppen just nu innehåller 94 aktiva.

Claesson klarade det europeiska OS-kvalet vid roddregattan i början av april. Genom att vara fyra i finalen i singelsculler tog hon en av de tre platserna som delades ut i klassen. Den 26-åriga roddaren tas ut via framtidskriteriet.

"Vi tror och hoppas att Lovisa är med och ror om topplaceringar i Paris om tre år", säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo i ett pressmeddelande.

Senast i Los Angeles

Både Adlerteg och Rumbutis ordnade internationella kvalplatser till OS under det senaste världsmästerskapet i artistisk gymnastik. De tas ut till OS i Tokyo efter fina insatser under helgens EM i Basel. Adlerteg, som har två EM-silver på meritlistan, slutade då på sjätte plats i barrfinalen. Rumbutis var 13:e man i mångkampsfinalen.

Den 25-åriga Adlerteg tas ut vid grundkriteriet, alltså att kunna konkurrera om åttonde plats i Tokyo. Den 21-årige Rumbutis kommer med i OS-truppen via framtidskriteriet. Det blir första gången på 37 år som Sverige skickar två gymnaster till ett olympiskt spel, då i Los Angeles 1984 var det Jonas Jonasson och Lena Adomat som tävlade för Sverige.

"Jag tror inte det dröjer 37 år innan det sker igen. David tas ut med sikte på spelen i Paris 2024 och talanggruppen bakom ännu unga Jonna ser stark ut", säger Reinebo.

Annons

Annons

"Stor och slagkraftig trupp"

Nästa uttagning till OS i Tokyo sker den 19 maj.

"Vi har en stor och slagkraftig trupp, som kommer att växa med omkring 40–50 namn inför OS" säger Reinebo.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?