Två i timmen dör i covid i Los Angeles

Läkaren Rafik Abdou undersöker en covidpatient på ett sjukhus i Los Angeles i USA. Arkivbild.
Läkaren Rafik Abdou undersöker en covidpatient på ett sjukhus i Los Angeles i USA. Arkivbild.
USATT

Våra sjukhus är under belägring och inget slut är i sikte.

Så beskriver myndigheterna virusläget i det hårt drabbade Los Angeles – där i genomsnitt två personer i timmen dör i covid-19.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det värsta är inte här än. Och våra modeller visar inget slut i sikte.

Den dystra lägesbilden gav Christina Ghaly, chef för hälsomyndigheten i Los Angeles-området i den amerikanska delstaten Kalifornien, på en presskonferens häromdagen. Enligt henne har länet aldrig tidigare under pandemin befunnit sig i en så svår situation som det gör nu.

Vi kan vänta oss ett sjukhus- och akutvårdssystem som inte kan tillhandahålla den vårdnivå som vi förväntar oss eller som vi skulle vilja ha för vår egen eller våra nära och käras del, säger hon.
Det betyder att vårdarbetare, som befunnit sig i frontlinjen under hela pandemin, nu kommer att behöva ta hand om fler patienter än vad som är säkert ur ett vårdperspektiv.

Två döda i timmen

Vårdsystemet i Los Angeles har helt enkelt inte möjlighet att ta hand om alla som behöver vård, vilket kommer att innebära ännu fler döda de kommande dagarna och veckorna, konstaterar Christina Ghaly. Redan nu dör i genomsnitt två personer i covid-19 i timmen i länet, enligt hälsomyndighetens beräkningar.

Hela Kalifornien har registrerat över 1,7 miljoner bekräftade fall av covid-19 och över 22 000 döda. Tidigare i veckan var bara 3 procent av delstatens totala antal intensivvårdsplatser lediga – men problemen är särskilt stora i södra Kalifornien. Därifrån har det rapporterats om väntetid på upp till fem timmar innan ambulanser kan transportera patienter till redan överfulla sjukhus.

Siffrorna kommer att bli astronomiska. Människor som inte hade behövt dö kommer att dö, säger Robert Levin, hälsoansvarig i länet Ventura, till tidningen The Los Angeles Times.

Annons

Annons

Fortsatta problem

Den svåra situationen har gjort att Kalifornien tvingats beställa 5 000 extra liksäckar. Dessutom har man aktiverat ett nätverk som ska hjälpa bårhus och obducenter i deras arbete samt kört ut 60 mobila kylanläggningar för förvaring av kroppar runt om i delstaten.

Den skenande statistiken är kanske särskilt nedslående för Kalifornienborna, som har omfattats av några av de tuffaste virusrestriktionerna i hela USA. Men nu är det viktigare än någonsin att hålla ut, manar sjukvårdsmyndigheter och experter.

Vi står sannolikt inför en otyglad åktur i ytterligare fyra, fem eller sex veckor, säger Nancy Gin, medicinsk chef för sjukvårdskonsortiet Kaiser Permanente i södra Kalifornien, till The New York Times.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons