A-
A+

Två kvar i brittisk ledarstrid – Sunak favorit

Rishi Sunak är favorit till att ta över efter Boris Johnson. Arkivbild.
Rishi Sunak är favorit till att ta över efter Boris Johnson. Arkivbild.
StorbritannienTT

Den tidigare finansministern Rishi Sunak och utrikesminister Liz Truss gör upp om ledarskapet i det Konservativa partiet och därmed premiärministerposten i Storbritannien.

Biträdande handelsminister Penny Mordaunt slogs ut i omröstningen.

Annons

Annons

Sunak har fått flest röster i samtliga omröstningar om partiledarskapet och var favorit till att säkra en kandidatur till slutomgången. Även i slutomgången fick han flest röster, 137 stycken, medan Liz Truss fick 113.

Penny Mourdant fick 105 röster och är därmed ute ur leken. I ett uttalande tackade hon sina anhängare och sade att hon står i tacksamhetsskuld till vänner och kollegor som har stöttat henne.

Redo för rivstart

Liz Truss tackade i ett uttalande också sina konservativa kollegor för deras stöd och tillade att hon är "redo att göra en rivstart från dag ett", syftande på om hon väljs till ny Toryledare.

Rishi Sunaks kampanjstab säger i ett uttalande: "Det här är verkligen ett starkt resultat med ett klart mandat från ledamöterna" och att Sunak är den "lämpligaste personen" att vinna över Labour i nästa val.

BBC kommer på måndag att arrangera en tv-debatt mellan de två återstående kandidaterna, som också kommer att kampanja för ledarskapet de närmaste veckorna.

Vem som slutligen väljs till partiledare avgörs under sommaren genom poströstning av de drygt 160 000 Torymedlemmarna. Resultatet ska tillkännages den 5 september.

Annons

Annons

"Bojo" tackade för sig

Den avgående Toryledaren Boris Johnson höll sin sista frågestund som premiärminister i brittiska underhuset under onsdagen och förklarade "uppdraget till stor del avklarat".

Han uppmanade sin efterträdare att "hålla sig nära amerikanerna, stå upp för ukrainarna, stå upp för frihet och demokrati överallt" men även att sänka skatterna och avreglera där det går, rapporterar AFP.

Hans sista ord var "hasta la vista baby" innan han lämnade kammaren till stående ovationer från de konservativa parlamentsledamöterna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.