A-
A+

Två män dog i gascistern – inget åtal

Två män omkom i en arbetsplatsolycka på Sandviks anläggning i Gimo förra sommaren. Arkivbild.
Två män omkom i en arbetsplatsolycka på Sandviks anläggning i Gimo förra sommaren. Arkivbild.
BrottTT

Två män hittades döda i en gasfylld cistern på sin arbetsplats i Gimo förra sommaren.

Ingen vet varför männen var inuti cisternen, men arbetsgivaren Sandvik bedöms inte kunna hållas ansvarig.

Annons

Annons

Annons

Annons

Olyckan har utretts som ett möjligt arbetsmiljöbrott – där arbetsgivaren misstänkts ha vållat de två männens död – i nio månaders tid, men Åklagarmyndigheten meddelar att förundersökningen läggs ned.

"Förundersökningen har visat att det föreligger brister i instruktioner men det går inte att bevisa att dessa brister har orsakat händelsen", meddelar åklagaren Jennie Nordin i myndighetens skriftliga utskick.

Lucka öppnades

Den ene mannen var i 40-årsåldern och den andre i 60-årsåldern. De skulle förbereda vätgascisternen inför en besiktning och höll då på att fylla den med argon och tömma den flera gånger om, rapporterar Upsala Nya Tidning. I det ingick inte att de själva skulle gå ned i cisternen.

Under arbetet öppnades manluckan av någon anledning i ett tidigt skede, berättar åklagare Nordin för UNT.

Teorin är att en av de målsägande ska ha ramlat ned i tanken efter att luckan öppnats. Den andra mannen ska därefter ha begett sig ned i tanken för att genomföra ett räddningsförsök, men jag vill understryka att det här inte är något vi vet med säkerhet. Det vi dock vet med säkerhet var att tanken vid det här tillfället var fylld med argon, säger hon till tidningen.

Annons

Annons

Bristande instruktioner

Ett stort antal kollegor har intygat att de båda männen var erfarna och på alla vis kompetenta.

Arbetsmiljöverket har funnit att arbetsgivarens muntliga och skriftliga instruktioner för arbetet skilde sig åt och hade brister, vilket man ålagt företaget att fixa till.

Jennie Nordin säger att dessa brister dock inte var så stora att de skulle kunna leda ett såpass "kraftigt avsteg" från uppgiften.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?