Två miljoner israeler har blivit vaccinerade

Vaccinationsdoser ges på löpande band på en vaccinationsplats utanför Jerusalem.
Vaccinationsdoser ges på löpande band på en vaccinationsplats utanför Jerusalem.
IsraelTT-AFP

I Israel har nu över två miljoner människor fått en första dos av vaccin mot covid-19, och landets myndigheter uppger att en andra dos ska ha getts innan månadsskiftet.

Men landets ambitiösa vaccinationsprogram möter också kritik.

Annons

Annons

Annons

Annons

"Jag är den andra miljonte" står det en pappskylt som 22-åriga Margaret Alsoso höll i när hon gavs sin första dos av Pfizer-Biontechs covidvaccin i staden Ramla nära huvudstaden Tel Aviv. Sprutan i hennes arm innebär att över en femtedel av landets nio miljoner invånare nu blivit vaccinerade.

Vi ser ljuset i slutet av tunneln. (Israel) kommer att bli det första landet att ta sig ur coronakrisen, säger en upprymd premiärminister Benjamin Netanyahu i samband med att milstolpen passerades.

Han har flera skäl att lyfta fram vaccinationsprogrammet som en personlig framgångssaga. Inom de kommande veckorna står Netanyahu inför ännu ett omval, det fjärde valet på två år i landet, efter att regeringskoalitionen kollapsade i slutet av fjolåret. Dessutom väntar en korruptionsrättegång.

Men det israeliska vaccinationsprogrammet kritiseras för att palestinier på den ockuperade Västbanken och i Gazaremsan uppges få vänta i minst två månader innan de i mars månad kommer ifråga för vaccinering.

Bland andra Amnesty International har höjt rösten mot förfarandet och slår fast att det strider mot internationell rätt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons