A-
A+

"Två Sverige" i lockdown i Kina

En kvinna testas för covid-19 i staden Xian. Nu har ytterligare en stad i Kina stängts ned. Arkivbild
En kvinna testas för covid-19 i staden Xian. Nu har ytterligare en stad i Kina stängts ned. Arkivbild
KinaTT

Alltfler kineser omfattas av strikta nedstängningar, för att hejda covid-utbrott med mindre än en månad kvar till vinter-OS i Peking. Lockdown råder nu i tre storstäder, med en befolkning som motsvarar två gånger Sveriges.

Annons

Annons

Invånarna i Anyang vaknade på tisdagen till nya strikta regler i staden, som har 5,5 miljoner invånare. Folk är tillsagda att inte lämna sina hem. All kollektivtrafik är stoppad och biltrafik tillåts inte, rapporterar nyhetsbyråer i Peking.

Sedan drygt två veckor tillbaka befinner sig 13 miljoner invånare i staden Xian, ungefär 50 mil väster om Anyang, i samma situation. Åtgärderna infördes även i Yuzhou, som har över en miljon invånare, i förra veckan. Yuzhou ligger ungefär 25 mil söder om Anyang, i provinsen Henan i centrala Kina.

Det är nu precis två år sedan världens första dödsfall i covid-19 rapporterades från Wuhan, en storstad längre söderut i Kina. Jättelandet har sedan fört en strategi med nolltolerans, där strikta regler och masstestning inneburit en dödssiffra på under 5 000 – med brasklappen att statistik är svår att bedöma i den hårt styrda diktaturen.

Officiellt har därmed ungefär var 1 436:e dödsfall i den globala pandemin skett i Kina, trots att var 6:e människa på jorden är kines.

Men nu när den nya varianten omikron spridits snabbt växer oron för att den kinesiska strategin inte räcker för att hålla smittan i schack. Utbrottet i Anyang är mer än 50 mil söder om OS-staden Peking – men har spårats till fall i hamnstaden Tianjin, relativt nära huvudstaden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.