-
+

Två vänsterkandidater kan göra upp i Ecuador

35-årige Andrés Arauz ser ut att vinna den första valomgången i Ecuadors presidentval.
35-årige Andrés Arauz ser ut att vinna den första valomgången i Ecuadors presidentval.
EcuadorTT-AFP-Reuters

Den unge socialisten Andrés Arauz går mot seger i den första valomgången i presidentvalet i Ecuador.

Han kan överraskande ställas mot Yaku Pérez – en vänsterkandidat från landets ursprungsbefolkning – i den andra valomgången, men än så länge är högerkandidaten Guillermo Lasso med i racet.

Annons

Annons

Invånarna i Ecuador gick under söndagen till vallokalerna för att välja nytt parlament och ny president.

Valet sker mot bakgrund av covid-19-pandemin och de svåra ekonomiska problem som följt i dess spår i Ecuador. Under valdagen ringlade köerna långa och det rapporteras om att virusrestriktioner skapat kaos vid vallokalerna.

Den socialistiske ekonomen Andrés Arauz ser som väntat ut att vinna den första valomgången i presidentvalet. I den första officiella prognosen från landets valkommission får 36-åringen 31,5 procent av rösterna.

Dött lopp

Bakom honom är det dött lopp mellan vänsterkandidaten Yaku Pérez på 20,04 procent och högerns Guillermo Lasso på 19,97 procent.

De preliminära siffrorna baseras på 2 400 vallokalsundersökningar från ett representativt urval av vallokaler.

Kort efter att prognosen publicerades sade Pérez att han hade fått tillräckligt med röster för att ta sig till den andra valomgången den 11 april.

Lasso var lika säker på att det blir han som kommer att ställas med Arauz.

Arauz utropade sig till segrare kort efter att vallokalerna stängt.

"En rungande seger i samtliga regioner i vårt vackra land," skriver den 35-årige kandidaten på Twitter.

Han måste dock få egen majoritet, eller skramla ihop minst 40 procent av rösterna samt vinna med tio procentenheters marginal, för att slippa den andra valomgången.

Annons

Annons

President Correas skyddsling

Vänsterkandidaten Andrés Arauz brukar beskrivas som den tidigare presidenten Rafael Correas skyddsling, och har lovat att återföra Ecuador till en socialistisk väg efter fyra år med Lenín Moreno som president. Impopuläre Moreno valdes som vänsterns kandidat, men lade tämligen omgående om kursen och har under mandatperioden drivit en till stor del liberal politik. Han ställde inte upp för omval.

Den 65-årige högerkandidaten Guillermo Lasso förväntas hålla fast vid Morenos åtstramningskurs om han skulle bli vald. Han har också lovat att skapa en miljon jobb på ett år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss