Tvåmetersregeln: "Ingen skillnad mot i dag"

En regel om två meter till närmast granne 'omintetgör biografernas möjligheter till återhämtning efter ett katastrofalt år' skriver Sveriges biografägareförbund i sitt remissvar. Arkivbild.
En regel om två meter till närmast granne "omintetgör biografernas möjligheter till återhämtning efter ett katastrofalt år" skriver Sveriges biografägareförbund i sitt remissvar. Arkivbild.
KulturTT

Två meters avstånd omöjliggör en större publik, framhåller både Sveriges biografägareförbund och Folkets hus och parker i sina remissvar till regeringen.

Vi tycker det är helt fel och inkonsekvent, säger Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker.

Annons

Annons

Organisationens salonger tar i de flesta fall emot 200 till 300 personer. Med den nya regeln om två meters avstånd till närmaste publikgranne för sittande publik skulle det betyda högst 60 personer i en salong för 300 personer, enligt Calle Nathanson.

I praktiken skulle de nya undantagsreglerna i regeringens förslag inte innebära någon större skillnad jämfört med rådande begränsningen på 50 personer.

Det blir typ ingen skillnad mot i dag. I kollektivtrafik och på restauranger är det ingen tvåmetersregel som gäller, vi tycker att det ska vara armlängds avstånd, säger Calle Nathanson.

"Ingen övre gräns"

Folkets hus och parker vill inte ha någon övre gräns för hur stor publiken får vara utan efterlyser i stället tydliga riktlinjer om andra säkerhetsåtgärder från Folkhälsomyndigheten. Arrangörerna behöver veta vad de ska göra, menar Calle Nathanson.

Tvåmetersavståndet tar avstamp i körsångares salivutsöndring, och är inte relevant för en tyst stillasittande publik, framhåller i sin tur Sveriges biografägareförbund. Endast drygt 5 av landets 900 biosalonger skulle kunna ta emot en större publik med den nya undantagsregeln, enligt Peter Fornstam, ordförande i organisationen.

Annons

Annons

75 personer på Folkoperan

I ett öppet brev till kulturminister Amanda Lind (MP) och inrikesminister Mikael Damberg (S) har även Folkoperan i Stockholm lämnat sina synpunkter. Med sina 560 platser kan teatern som mest välkomna 75 personer om enskilda individer ska placeras med två meters avstånd till varandra. Det motsvarar enligt Folkoperan en beläggning på 13,3 procent jämfört med de 75 procent som teatern har i sin ursprungsbudget.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons