A-
A+

Tvångsflytt av elever kan leda till böter

Rättegång mot åtta åtalade för tjänstefel hölls i Örebro tingsrätt onsdag-torsdag. Arkivbild.
Rättegång mot åtta åtalade för tjänstefel hölls i Örebro tingsrätt onsdag-torsdag. Arkivbild.
UtbildningTT

En rektor och sju politiker i Askersund beslutade att omplacera två elever till en annan kommun. Men de sju åtalades för tjänstefel och riskerar dagsböter om rätten går på åklagarens linje.

Annons

Annons

Bakgrunden till beslutet för 2,5 år sedan att flytta tonårseleverna till annan ort var att dessa hade hotat med skolskjutning. Men beslutet hade inget stöd i lagen, enligt åklagare.

Den dåvarande rektorn och skolpolitikerna åtalades för tjänstefel i våras och rättegång har hållits i Örebro tingsrätt denna vecka.

Åklagaren yrkar på dagsböter vid en fällande dom.

Jag förstår att de haft ett svårt problem men jag menar att de haft andra valmöjligheter som inneburit att de inte brutit mot lagen, säger kammaråklagare Christine Chi till SVT Nyheter Örebro.

Beslutet att flytta på eleverna, mot deras vilja, upphävdes av Skolväsendets överklagandenämnd med motiveringen att en kommun enligt skollagen inte kan neka en elev placering i sin grundskola.

Askersund har hävdat att situationen var unik och att det inte fanns någon annan skola i kommunen att flytta eleverna till.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.