Tvångstankar bakom dubbelmordet i Linköping

BrottTT

Den 37-årige man som åtalas för dubbelmordet i Linköping "fick en bild i sitt inre" som gav honom en tvångstanke att han måste döda.

Allt tyder på att det är två slumpvis utvalda offer, säger åklagare Britt-Louise Viklund.

Annons

Annons

'Han har sagt att han mådde dåligt en tid inför händelserna och fick en bild i sitt inre att han var tvungen att döda två personer', säger åklagare Britt-Louise Viklund.
"Han har sagt att han mådde dåligt en tid inför händelserna och fick en bild i sitt inre att han var tvungen att döda två personer", säger åklagare Britt-Louise Viklund.
Poliser vid mordplatsen i oktober 2004. Arkivbild.
Poliser vid mordplatsen i oktober 2004. Arkivbild.
Henry Jansén, inspektör och utredare vid grova brottsgruppen i polisområde Östergötland.
Henry Jansén, inspektör och utredare vid grova brottsgruppen i polisområde Östergötland.
'Utredningsgruppen känner sig lättade över att gärningsmannen inte bragt fler om livet', säger Jan Staaf, kommissarie och chef för utredningssektionen i polisområde Östergötland.
"Utredningsgruppen känner sig lättade över att gärningsmannen inte bragt fler om livet", säger Jan Staaf, kommissarie och chef för utredningssektionen i polisområde Östergötland.
Polisens bild av Daniel Nyqvist som erkänt dubbelmordet i Linköping 2004.
Polisens bild av Daniel Nyqvist som erkänt dubbelmordet i Linköping 2004.

För snart 16 år sedan knivmördades en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna i Linköping. Nu åtalas 37-åriga Daniel Nyqvist, som har erkänt gärningen för två fall av mord. Enligt stämningsansökan begicks morden med uppsåt.

Allt tyder på att det faktiskt är så att det handlar om två slumpvis utvalda offer. Vi har inte fått fram att det finns någon koppling mellan honom och de här personerna, säger åklagare Britt-Louise Viklund på en pressträff.

Motivet har intresserat många, säger hon.

Hans förklaringar till gärningarna är svårförståelig, det är svårt att förstå hur han tänkt. Han har sagt att han mådde dåligt en tid inför händelserna och fick en bild i sitt inre att han var tvungen att döda två personer. Just den här dagen vaknade han och kände att det här var den dagen det måste ske, säger Britt-Louise Viklund.

"Ro i sinnet"

I förhöret säger 37-åringen:

Man måste döda två stycken. För att få ro i sinnet.

Han berättar att han hade haft sömnsvårigheter på grund av att han kände att han var tvungen att göra detta. Tidigare hade han tänkt liknande tankar, men avfärdat dem.

Men den morgonen vaknade jag upp, det var den dagen. Jag vet inte varför den dagen. Det gick som på automatik som...

Enligt åklagaren tog Daniel Nyqvist, den 19 oktober 2004, bussen in till Linköping för att leta efter offer.

Det var en slump som gjorde att han gick in i området där angreppen skedde. Han angrep först den lille pojken. Han ansåg att det var ett lämpligt offer eftersom han inte vill ha någon som gjorde motstånd. Han angrep honom bakifrån. När han tittade upp fick han syn på kvinnan som befann sig i närheten och angrep även henne, säger åklagaren.

Annons

Annons

Tvättade av sig blod

Efter det lämnade han platsen.

Han slängde ifrån sig sin mössa och tvättade av sig blodet på McDonalds, väntade på bussen och åkte hem, säger Viklund.

Han ska aldrig ha berättat för någon om morden.

Efter det här mådde han bättre säger han. Och efter händelsen har han inte mer känt det här tvånget, fortsätter Viklund.

37-åringen har förhörts fyra gånger och hans berättelse har inte ändrats, enligt åklagaren.

I förhören säger han att han aldrig träffat något av offren förut. Han minns inte hur många knivhugg som träffade pojken.

Nej, det gick som på automatik.

Han sade inget till pojken innan han anföll honom bakifrån. Han sade heller inget till kvinnan och han kommer inte ihåg att hon sade något.

Jag gick ju omkring som i ett töcken...

Långt straff

Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder den mördade pojkens familj. Hon säger att mordet varit en stor tragedi för familjen.

Det har också varit förknippat med oro, rädsla, trauma och ångest. Det har varit en lång väntan och familjen har inte trott att mordet någonsin skulle lösas. Att åtal nu väckts är förstås förenat med en lättnad, säger hon.

Prövningen i domstol kommer enligt Massi Fritz förmodligen att leda till en fällande dom och rättspsykiatrisk vård.

Det man från de anhörigas sida hoppas på är att det blir många, många år.

Inga spår

Utredarna har inte hittat några tecken på att Daniel Nyqvist kan ha begått fler brott under de 16 år som förflutit sedan dubbelmordet.

Har han gjort något mer har han inte lämnat några spår efter sig för då hade vi fått träff på det. Att det inte har hänt något under de här åren är verkligen tur, säger Viklund.

Råheten i attacken på Åsgatan chockade Linköping. Polisen kunde snabbt säkra flera spår efter gärningsmannen och hyste goda förhoppningar om att fånga honom. Men trots att man hittade mordvapnet, mannens blodiga mössa och fingeravtryck, och trots att kvinnan kunde beskriva mannen innan hon dog, var utredningen resultatlös i nästan 16 år.

Men tisdagen den 9 juni 2020 meddelade polisen sensationellt att en man hade gripits för morden.

"Nöjda och stolta"

Gripandet kunde ske genom ett pilotprojekt där polisen i Linköping anlitat släktforskare och använt släktforskningsdatabaser för att hitta gärningsmannen. Kort därpå framkom att mannens dna matchade det från brottsplatsen och strax därefter meddelade mannens advokat att 37-åringen hade erkänt dubbelmordet.

Från polisens håll säger vi i dag – äntligen, äntligen, äntligen, säger kommissarie Jan Staaf, chef för utredningssektionen i polisområde Östergötland, på onsdagens pressträff.
Utredningsgruppen känner sig lite nöjda, lite stolta och lättade över att gärningsmannen inte bragt fler om livet. Det är nu domstolens sak att säga om det här är rätt person.

VIss lättnad

Den misstänkte mannens advokat Johan Ritzér säger till TT att hans klient tycker synd om offren och de anhöriga.

Han har uttryckt ånger inför vad han har gjort. Samtidigt som han understryker att vid det tillfället just då så kände han ett väldigt starkt tvång.

Ritzér säger att han upplever att Daniel Nyqvist känner en viss lättnad efter att han avslöjats.

Jag upplever också att han söker efter hjälp helt enkelt.

Enligt ett utlåtande från Rättsmedicinalverket lider mannen av en allvarlig psykisk störning – och det anses han även ha gjort vid gärningstillfället – vilket innebär att han inte kommer att kunna dömas till fängelse. Det som blir aktuellt vid en fällande dom är rättspsykiatrisk vård.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons