A-
A+

Twittrare till Musk: Sälj aktierna

Elon Musk på 'oktoberfesten' nyligen vid Teslas kommande fabrik i Grünheide, öster om Berlin.
Elon Musk på "oktoberfesten" nyligen vid Teslas kommande fabrik i Grünheide, öster om Berlin.
EkonomiTT

Världens rikaste man har ingen lön. Så Elon Musk lät Twitterföljarna avgöra om han ska sälja aktier för 185 miljarder kronor för att kunna betala skatt.

Och följarnas svar blev ett rungande ja.

Annons

Annons

Värderingen av Musks företag, bland andra Space X och Tesla, är så hög att 50-åringen klassas som världens rikaste man. Däremot har han ingen reguljär lön, och har sagt att han bor i ett spartanskt hus à 35 kvadratmeter i Texas.

Så ska Musk betala skatt behöver han sälja några av sina tillgångar, och i ett nytt utspel ger han sig in i USA:s pågående debatt om en tänkbar "miljardärsskatt" för de allra rikaste.

"Det talas mycket nu om att outtagna vinster är ett sätt att undvika skatt", skrev han på Twitter, "så jag föreslår att jag säljer 10 procent av mina Tesla-aktier".

Ökat i värde

Mångmiljardären uppmanade anhängarna att rösta om förslaget under ett dygn fram till söndagskvällen."Jag kommer att följa resultatet i den här omröstningen, hur den än slutar", tillade han.

Drygt 3,5 miljoner följare röstade och nästan 58 procent svarade ja.

Efter omröstningen skrev Musk: "Jag var beredd att acceptera båda resultaten".

I början av året hade Elon Musk 227 131 935 Teslaaktier och köpoptioner, motsvarande 22,4 procent av bolaget, enligt dokument som lämnats in till myndigheten SEC. Skulle Musk sälja en tiondel får han in ungefär 21 miljarder dollar (185 miljarder kronor).

Men den summan är baserad på Teslas stängningskurs på New York-börsen i fredags, och elbilstillverkarens aktie är känd som mycket volatil. Bara senaste året har den trefaldigats i värde, och kritiker har ofta hävdat att företaget är övervärderat.

Annons

Annons

Kan utlösa ras

Musks utspel kan dock innebära problem både för honom själv och Tesla. SEC har tidigare slagit ned på att han offentliggjort marknadspåverkande information via Twitter. En uppgörelse 2019 innebar 40 miljoner dollar i böter, och att Musk gick med på att alla sådana utspel ska kontrolleras i förväg.

I Twitter-sfären spekulerar många nu att Musks vilja att sälja aktier kan utlösa ett kursras i början av veckan – vilket då åter skulle kunna väcka SEC:s vrede.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.