A-
A+

Tydlig ljusning i EU-ekonomin

Tydligt starkare ekonomi i euroländerna. Arkivbild.
Tydligt starkare ekonomi i euroländerna. Arkivbild.
EkonomiTT-Reuters

Ekonomin i euroländerna växer nu snabbare än på tre år, visar nya siffror. Även tjänstesektorerna vaknar till liv när restriktionerna lyfts i land efter land.

Annons

Annons

Det månatliga inköpschefsindexet, en tydlig temperaturmätare av konjunkturen, steg till 56,9 i maj, enligt IHS Markit, från 53,8 i april. Klart bättre än ekonomernas förväntningar och också den högsta nivån sedan februari 2018, väl över nivån 50 som indikerar tillväxt.

Framför allt är det tjänstesektorn som ökar farten när coronarestriktionerna lättas. Tillverkningsindustrin har redan sedan tidigare gått på högvarv.

Delindexet för servicenäringarna steg från 50,5 i april till 55,1 i maj.

Den enskilt största Europaekonomin, den tyska, visar på ungefär samma mönster: Ett lyft för tjänstesektorn, men något svagare för tillverkningsindustrin som en följd av leveransproblem. Sammantaget visar inköpschefsindex att den tyska industrin har luft under vingarna.

Tjänsteindexet steg från 49,9 i april till 52,8 i maj, den högsta nivån på nästan ett år, medan inköpschefsindex för industrin föll tillbaka från 66,2 till 64,0, dock fortfarande långt över 50-strecket som skiljer en uppgång från nedgång i den ekonomiska aktiviteten.

Det samlade indexet för hela ekonomin steg en aning, till 56,2.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!