Tydlig ökning av covidpatienter på iva

Antalet patienter som erhåller intensivvård på grund av covid-19 ökar.
Antalet patienter som erhåller intensivvård på grund av covid-19 ökar.
CoronavirusetTT

På kort tid har antalet patienter på intensiven som vårdas för covid-19 fördubblats. Enligt Socialstyrelsen är ökningen förväntad.

Annons

Annons

Antalet patienter som vårdas inom intensivvården på grund av covid-19 är nu uppe i 31. Det innebär en kraftig ökning, jämfört med hur det var för bara en månad sedan, då bara 16 patienter vårdades på iva på grund av covid-19 och tre dagar dessförinnan då siffran var nere i tolv.

"Vi kan se en långsam ökning av patienter i slutenvården och intensivvården. Detta är förväntat utifrån den ökande smittspridningen i samhället som har rapporterats av Folkhälsomyndigheten. Just nu får vi inga rapporter från regionerna om betydande påverkan i sjukvården pga covid-19. Dock finns en större oro inför framtiden hos majoriteten av regionerna jämfört med vad som har rapporterats under augusti och september", skriver Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, i en kommentar till TT.

Dagens siffror går dock inte att jämföra med när det var som allra värst i våras, i slutet av april, då fler än 550 patienter erhöll intensivvård på grund av coronaviruset.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons