Tysk återhämtning på gång

Tysklands BNP rasade något mer än Sveriges i andra kvartalet. Arkivbild.
Tysklands BNP rasade något mer än Sveriges i andra kvartalet. Arkivbild.
EkonomiTT-Reuters

Tysk ekonomi gick in i väggen i andra kvartalet. Coronakrisen, med nedstängningar och produktionsstopp, gav ett BNP-ras på 9,7 procent, enligt reviderade tal från landets statistikmyndighet.

Men samtidigt kommer nya signaler om att en återhämtning är på gång, med ett kraftigt BNP-lyft redan i tredje kvartalet.

Annons

Annons

BNP-raset på 9,7 procent under andra kvartalet jämfört med kvartalet före är den värsta kvartalsnedgången som någonsin har uppmätts i Tyskland.

Men trots rekordraset blev det inte riktigt så illa som befarat för Europas största ekonomi. I en preliminär beräkning hade det tidigare indikerats ett BNP-ras på 10,1 procent.

På väg mot återhämtning

Samtidigt kommer nya tecken på återhämtning. Ett färskt index över affärsklimatet i Tyskland i augusti från institutet Ifo stiger mer än väntat, till 92,6 i augusti från 90,4 i juli. Analytiker hade i snitt räknat med en ökning, men bara till 92,2.

"Den tyska ekonomin är på väg mot återhämtning", skriver Ifo-chefen Clemens Fuest i en kommentar.

Särskilt noterar han tecken på att företag ser mer positivt på nuläget i augusti än vad de gjorde i juli.

Enligt Ifo-ekonomen Klaus Wohlrabe kan Tysklands ekonomi under årets tredje kvartal få en tillväxt på nästan 7 procent jämfört med andra kvartalet. Men han varnar samtidigt för att nya utbrott av covid-19 i Tyskland visar på riskerna för att pandemin tar fart igen, vilket skulle slå hårt mot utvecklingen.

Tysklands BNP-ras kan jämföras med en BNP-indikator från Statistiska centralbyrån, som visat att Sveriges BNP rasade med 8,6 procent under andra kvartalet. Och för hela eurozonen var BNP-nedgången under andra kvartalet 12,1 procent, enligt statistikbyrån Eurostats preliminära beräkningar.

Annons

Annons

Massiva statliga stimulanser

Den tyska regeringen räknar med att landets BNP för helåret krymper med 6,3 procent, följt av en återhämtning på 5,2 procent 2021.

Samtidigt redovisar myndigheten att Tysklands budgetunderskott under det första halvåret blev 51,6 miljarder euro, eller 3,2 procent av BNP. Huvudanledningen till underskottet är massiva statliga stimulansåtgärder för att mildra pandemins ekonomiska effekter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons