A-
A+

Tysk smittskyddslag ger regeringen mer makt

Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid ett regeringssammanträde i slutet av mars. Arkivbild.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid ett regeringssammanträde i slutet av mars. Arkivbild.
TysklandTT

Tyska regeringen har kommit överens om en förändring av landets smittskyddslag, som innebär långtgående befogenheter åt Berlin i frågor där delstaterna i dag bestämmer. Det rapporterar flera tyska medier.

Annons

Annons

Annons

Annons

Ändringarna ger bland annat regeringen möjlighet att införa utegångsförbud nattetid och stänga skolor i områden med hög smittspridning. Lagen läggs fram mot bakgrund av en utdragen kamp mellan regeringen och delstaterna, där Merkel anklagar vissa av delstaternas ledare för att inte ta pandemibekämpningen på allvar.

Syftet är att landet så fort som möjligt ska återgå till en situation med mycket lägre smittotal, så att vi på ett ansvarsfullt sätt kan lyfta restriktionerna med hjälp av tester, säger regeringstalespersonen Steffen Seibert, enligt nyhetsbyrån AFP.

I dag beslutas restriktionerna i hög grad i samråd mellan Merkel och de sexton ministerpresidenterna. Flera delstater och kommuner har riktat kritik mot lagändringen och den maktförskjutning den innebär.

Förslaget går nu vidare till förbundsdagen och möjligen även förbundsrådet. Merkels breda koalition har majoritet i förbundsdagen. För den snabbprocedur som regeringen vill se krävs dock en kvalificerad majoritet, vilket regeringspartierna CDU, CSU och SPD har tillsammans med oppositionspartiet De gröna.

Liberala FDP och vänsterpartiet Die Linke är kritiska till den nya lagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr