Tyska forskare genomförde konsertexperiment

Volontärer på väg till Arena Leipzig för att delta i studien 'Restart-19', där 1 500 personer ser en musikkonsert inomhus för att ge forskare svar på hur covid-19 sprids vid stora inomhusevenemang.
Volontärer på väg till Arena Leipzig för att delta i studien "Restart-19", där 1 500 personer ser en musikkonsert inomhus för att ge forskare svar på hur covid-19 sprids vid stora inomhusevenemang.
MusikTT-Reuters

Omkring 1 500 personer i ansiktsmask agerade försökskaniner när tyska forskare studerade virusspridningen vid en musikkonsert.

Annons

Annons

På lördagen samlades 1 500 personer på en musikkonsert i en arena i tyska Leipzig för att medverka i ett experiment med syfte att studera hur covid-19 sprider sig på ett stort inomhusevenemang. Studien som kallas "Restart-19" organiseras av universitetet i Halle.

Under konserten, där den tyske artisten Tim Bendzko uppträdde, bar deltagarna ansiktsmask och var försedda med ett mätinstrument som känner av hur de rör sig i arenan.

Deltagarna, som är mellan 18 och 50 år, ombads även att regelbundet smörja händerna med fluorescerande handsprit. Detta för att forskarna med hjälp av ultraviolett ljus ska kunna se vilka ytor som vidrörs mest frekvent och därmed har störst risk för smittspridning.

Jag är extremt nöjd med disciplinen som deltagarna uppvisade, säger Stefan Moritz, ansvarig för studien.

Forskarnas förhoppning med studien är att kunna ta fram ett ramverk för hur stora nöjes- och sportevenemang ska kunna anordnas utan att människors liv och hälsa sätts på spel.

Inom fyra till sex veckor hoppas forskarna kunna presentera ett resultat.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons