A-
A+

Tyska gasreserven fylld till 100 procent

En ny terminal för flytande naturgas (LNG) i den tyska hamnstaden Wilhelmshaven ska börja ta emot leveranser i december. Arkivbild
En ny terminal för flytande naturgas (LNG) i den tyska hamnstaden Wilhelmshaven ska börja ta emot leveranser i december. Arkivbild
EkonomiTT-AFP

Tyskland har fyllt upp sina lager av naturgas till 100 procent inför vintern, konstaterar landets energimyndighet.

Målet var tidigare att få upp lagernivån till 95 procent i november, men den nivån uppnåddes redan i mitten av oktober.

Annons

Annons

Import av flytande naturgas (LNG) från länder som Norge och USA har bidragit till att fylla på lagren. Samtidigt har den tyska konsumtionen av gas sjunkit både bland företag och hushåll under den ovanligt milda hösten – med temperaturer på omkring 1,9 grader högre än genomsnittstemperaturen för de fyra föregående åren.

Tyska energimyndigheter Bundesnetzagentur noterar i sin marknadsuppdatering att lagren är fyllda. Trots detta kan det fysiskt fortfarande tas emot mer naturgas i vissa tyska lager, för att stärka bufferten inför vintern, enligt myndigheten.

Beskedet om de helt fyllda gaslagren kommer dessutom samma dag som Tyskland inviger en ny flytande LNG-terminal i Wilhelmshaven, som ses som en viktig anläggning för att långsiktigt ersätta det stora beroendet av fossil rysk gas via ledningar som Tyskland har byggt upp.

De första leveranserna av LNG till den nya terminalen är planerade till december.

I fjol stod Ryssland för drygt hälften av den tyska gasimporten, via gasledningen Nord Stream och andra ledningar via länder som Ukraina och Belarus. I år har dock den ryska exporten till Tyskland i praktiken strypts helt och hållet i skuggan av Ukrainakriget och sanktioner mot Ryssland.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.