A-
A+

Tyska krav på krafttag mot inflationen

Joachim Nagel efterlyser hårda tag för att få bukt på inflationsproblemet i eurozonen. Arkivbild
Joachim Nagel efterlyser hårda tag för att få bukt på inflationsproblemet i eurozonen. Arkivbild
EkonomiTT-Bloomberg

Den rekordhöga inflationen i eurozonen kommer inte att sjunka tillbaka av sig själv, enligt Joachim Nagel, chef för den tyska centralbanken Bundesbank.

Penningpolitiken måste reagera resolut för att bekämpa inflationen, tillägger han.

Annons

Annons

Uttalandet görs i samband med en prognosuppdatering, där Bundesbank drastiskt drar ned tillväxtutsikterna och höjer inflationsprognosen för den tyska ekonomin.

Inflationen i Tyskland beräknas i snitt ligga på 7,1 procent i år, 4,5 procent 2023 och 2,6 procent 2024, enligt den nya prognosen. Det kan jämföras med en tidigare prognos, där inflationen beräknades till 3,6 procent 2022 och 2,2 procent 2023-2024.

Den tyska tillväxten väntas enligt prognosen stanna på 1,9 procent i år, vilket kan ställas mot en tidigare prognos på 4,2 procent. För 2023 och 2024 räknar Bundesbank med en tillväxt på 2,4 procent respektive 1,8 procent.

Enligt Bundesbank försämras utsikterna för den tyska ekonomin – eurozonens motor – av Ukrainakriget och komponentbrist i skuggan av pandeminedstängningar i Asien.

Bundesbanks prognos uppdateras dagen efter ett räntebesked från Europeiska centralbanken (ECB), där ECB-chefen Christine Lagarde flaggat för en serie räntehöjningar med start i juli – med stor risk för att det blir en så kallad dubbelhöjning på 0,50 procentenheter i september.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.