A-
A+

Tyska Linke föreslår vänsterkoalition

Die Linkes partiledare Dietmar Bartsch. Arkivbild.
Die Linkes partiledare Dietmar Bartsch. Arkivbild.
TysklandTT-Reuters

Det tyska vänsterpartiet Die Linke föreslår i ett utspel sig självt som möjlig samarbetspartner till en ny regering. Man ser ett framtida vänsterstyre tillsammans med nu opinionsledande SPD och miljöpartiet De gröna.

Annons

Annons

Die Linke argumenterar för att ett samarbete med dem skulle ge de två större partierna störst chans att få igenom sin socialpolitik.

Vi är redo att ta regeringsansvar, säger Die Linkes partiledare Dietmar Bartsch.

Socialdemokratiska SPD har tagit ledningen i flera opinionsundersökningar och ligger nu stadigt före de konservativa CDU. I den senaste mätningen, som publicerades under måndagen, ökade SPD ytterligare en procentenhet till 26 procent. CDU ligger på 20,5 procent, De gröna på 15,5 och Die Linke på 6,5 procent.

SPD-ledaren Olaf Scholz aviserade i helgen att han vill regera ihop med miljöpartiet De gröna vid en eventuell seger. Men de två kan komma att behöva stöd av ett tredje parti för att nå en stabil majoritet i den tyska förbundsdagen. Både SPD och De gröna verkar känna att en rödgrön koalition med Linke skulle vara ett alltför stort steg bort från den mittenpolitik som råder i Tyskland.

SPD och CDU regerar nu tillsammans i en så kallad storkoalition, med CDU:s tidigare ledare Angela Merkel som förbundskansler och Scholz som finansminister.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!