Tyskar välkomnar lockdown: Bra – men för sent

Tomma gator i Frankfurt am Main, dagen innan Tyskland går in i en rikstäckande lockdown.
Tomma gator i Frankfurt am Main, dagen innan Tyskland går in i en rikstäckande lockdown.
TysklandTT

Igenbommade butiker, stängda skolor och vädjan om ökat hemarbete. Nu går Tyskland in i en rikstäckande lockdown för att hejda den allt mer otyglade smittspridningen.

Samtidigt noteras det högsta dödstalet på ett dygn sedan pandemins start: 952.

Annons

Annons

Annons

Annons

Julia Lennartz, sjuksköterska i tyska Köln.
Julia Lennartz, sjuksköterska i tyska Köln.

Under vårens första virusvåg framstod Tyskland som det goda exemplet i Europa. Begränsad smitta, låga dödstal och hög regelefterlevnad bland befolkningen.

Med höstens andra våg förändrades bilden. De senaste månaderna har både antalet smittade och döda skjutit i höjden, och i helgen enades förbundskansler Angela Merkel med sina kolleger i delstaterna om en skärpning av den "light-lockdown" som infördes i början av november. Förledet "light" plockas bort, och under helgerna och en bra bit in i januari måste tyskarna – med ett tillfälligt undantag för julen – räkna med betydligt hårdare restriktioner.

Stöd för inskränkningar

Flera opinionsmätningar har de senaste veckorna visat att stödet för inskränkningar av vardagslivet är stort hos tyskarna, även om frågorna då gällde den tidigare nivån, då skolor och butiker fortfarande hölls öppna.

En av dem som välkomnar skärpningen är Julia Lennartz i Köln.

Det är ju bra, men kommer alldeles för sent. Smittotalen är enormt höga. Här i Köln där jag bor är det alldeles för mycket folk på gatorna inne i stan, säger den 31-åriga sjuksköterskan.

Lennartz arbetar själv på sjukhus och ser på nära håll hur situationen blir allt värre.

Läget är väldigt ansträngt, och förändras hela tiden. Egentligen arbetar jag på en reumatologisk avdelning, men nu får vi ta hand om alla internmedicinpatienter, säger hon.

Annons

Annons

"Stör mig inte"

67-åriga Lisa Grimmenstein i Bochum i Ruhrområdet är också positiv till nedstängningen, även om hon känner sympati med de småföretagare i detaljhandeln som nu drabbas hårt.

Det var många år sedan jag frivilligt gav mig ut i den här julterrorn, så det stör mig inte alls att man stänger butikerna. Men det är klart att man känner med handlarna så här i jultider, när de har en stor del av sina intäkter, säger hon.

TT: Hur tycker du att regeringen har hanterat pandemin hittills?

Personligen känner jag mig trygg. Virologerna har ju varnat för det här, och även förespråkat en lockdown. Men vissa, som butiksinnehavarna, hade säkert önskat sig mer tid att förbereda sig, säger hon.

Inte förvånad

Svenska Norea Persdotter Wallström, 28, som bor och arbetar som designer i Berlin, var inte förvånad över beskedet.

Jag hade någonstans förberett mig på det värsta. Min kille, som är islänning, och jag ville egentligen åka till Sverige över jul, men det känns fel att göra det nu, säger hon.

Som svensk hamnar hon ofta i ett läge där hon förväntas förklara och till och med försvara den i Tyskland så omdiskuterade "svenska linjen", förklarar hon.

Och det är ju svårt, särskilt när man inte ens är i Sverige.

Lättnader över jul

Med julen för dörren har fokus i nyhetsrapporteringen om nedstängningen i hög grad legat på vad man får och inte får göra under helgerna. Merkel har varnat för att julen 2020 kan bli den sista med mor- och farföräldrarna, om inte alla håller igen och anpassar sig efter rådande smittoläge.

Trots det har vissa lättnader meddelats över juldagarna, då det är tillåtet att träffa något fler personer än annars. En efterlängtad nyhet för många. Dock inte för Julia Lennartz, som tvärtom ser det som rena galenskapen.

Vi såg hur det gick i USA och Kanada, med Thanksgiving, hur smittan gick upp efteråt. Att komma med ett sådant löfte var bara dumt, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons