A-
A+

Tyske presidenten tvingas ta skydd i Ukraina

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier (vänster) och förbundskansler Olaf Scholz (SPD). Arkivbild.
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier (vänster) och förbundskansler Olaf Scholz (SPD). Arkivbild.
Ukraina/IranTT-AFP

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier är i Ukraina för att visa sitt stöd den ukrainska krigsinsatsen.

Men under ett besök i norra delen av landet tvingades presidenten och hans delegation att ta skydd i en bunker efter flyglarm.

Annons

Annons

Barn spelar fotboll framför ett flerfamiljshus i Borodyanka utanför Kiev, i torsdags förra veckan.
Barn spelar fotboll framför ett flerfamiljshus i Borodyanka utanför Kiev, i torsdags förra veckan.

Besöket i ett området som återtagits av ukrainska styrkor efter rysk ockupation var planerat, men orten för presidentens besök hälls avsiktligt hemlig.

Men under besöket kom krigets allvar och de ryska invasionsstyrkornas anfall att bli högst verkligt.

Hela den tyska delegationen tvingades ta skydd. Och fortsätta med sina möten – inte minst med lokalbefolkning och de många unga som drabbats – i en bunker, skriver tyska public servicebolaget ARD/ZDF.

Dramatiken var därmed fortsatt intensiv kring president Steinmeiers besök – och tidigare inställda resor.

Steinmeier har varit på väg till Ukraina tidigare. I april sade Ukrainas regering nej tack, med hänvisning till Steinmeiers tidigare förhållningssätt till Ryssland.

Förra veckan ställde presidenten in ett planerat besök med hänvisning till säkerhetsskäl, vilket väckte ytterligare kritik på hemmaplan. Men nu är han på plats.

Det är viktigt för mig att visa min solidaritet med Ukrainas befolkning i denna krigets fas av luftburna angrepp med drönare, kryssningsrobotar och raketer, sade Steinmeier när han anlände till Kiev på tisdagen.

Socialdemokraten Steinmeier var utrikesminister i två av den tidigare förbundskanslern Angela Merkels regeringar, där utrikespolitiken fördes under devisen "förändring genom handel". Han förespråkade då bland annat bygget av gasledningen Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland.

I våras konstaterade Steinmeier att han hade fel om Ryssland och medgav att det begåtts "många misstag". Förbundskansler Olaf Scholz (SPD) var till en början inte heller personligen välkommen i Kiev, men situationen tinades upp under sommaren.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.