A-
A+

Tyskland betalar ut 300 miljoner för OS-massakern

Tyskland betalar 300 miljoner kronor i kompensation för 'Massakern i München' under OS 1972. Arkivbild.
Tyskland betalar 300 miljoner kronor i kompensation för "Massakern i München" under OS 1972. Arkivbild.
AllmäntTT

Tyskland har kommit överens om att betala ut närmare 300 miljoner kronor i kompensation till familjerna som drabbades av terrorattentatet vid OS i München 1972.

Landet ska även erkänna sitt ansvar och upphäva sekretessen kring attacken.

"Jag vill uttrycka min tacksamhet för detta viktiga steg från den tyska regeringen", säger Israels president Isaac Herzog.

Annons

Annons

Elva israeliska idrottsmän mördades av den palestinska terrororganisationen Svarta september i "Münchenmassakern" under OS 1972.

Åtta medlemmar stormade då OS-byn och dödade två israeliska idrottsmän och tog nio israeler som gisslan. Organisationen krävde att Israel skulle frige 234 palestinska fångar i utbyte.

Västtysk polis besköt därefter Svarta september som svarade med att döda samtliga i gisslan. I de efterföljande striderna dödades fem medlemmar i terrororganisationen och en västtysk polis.

Nu har den tyska staten nått en överenskommelse med drabbade familjer om kompensation för attentatet, dagar före 50-årsdagen av terrorattacken.

Landets ledare närvarar

Familjerna, som tidigare tänkt bojkotta den minnesstund som staden arrangerar på måndag, kommer nu att närvara.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier och Israels Isaac Herzog kommer också finnas på plats under ceremonin.

"Vi är glada och lättade över att en överenskommelse om historiskt klargörande, erkännande och kompensation har nåtts strax före 50-årsdagen och före den israeliska presidenten besöker Tyskland", säger de i ett gemensamt uttalande och tillägger:

"Överenskommelsen kan inte läka alla sår. Men det öppnar en dörr till varandra."

Annons

Annons

Upphäver sekretess

Som en del i avtalet erkänner Tyskland "sitt ansvar och det oerhörda lidandet hos de som mördades och deras släktingar".

Tyskland ska även upphäva sekretessen på dokument som rör gisslantagandet och den följande misslyckade räddningsoperationen.

"Jag vill uttrycka min tacksamhet för detta viktiga steg från den tyska regeringen, ledda av förbundskansler (Olaf) Scholz, som tar ansvar och betalar skadestånd för den historiska orättvisan som familjerna till offren i Münchenmassakern utsatts för", säger Isaac Herzog i ett separat uttalande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.