-
+

Tyskland: Ge inte Astravaccin till äldre

Hur väl skyddar Astra Zenecas vaccin äldre? Arkivbild.
Hur väl skyddar Astra Zenecas vaccin äldre? Arkivbild.
CoronavirusetTT-Reuters

Tyskland rekommenderar att Astra Zenecas vaccin enbart ges till personer under 65 år. Bristande testdata gör det osäkert hur väl äldre skyddas.

Annons

Annons

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) förväntas godkänna Astra Zenecas vaccin på fredag. Men EMA har flaggat för att det eventuellt bara godkänns för personer under 65 år, med hänvisning till brister i Astra Zenecas testdata.

Tyskland är inne på ett liknande spår. Landets vaccinkommitté meddelar att den kommer att rekommendera att enbart personer i åldrarna 18‒64 får vaccinet.

"Saknas data"

"Det saknas för närvarande data för att bedöma vaccinets effektivitet för personer från 65 år och uppåt", skriver kommittén.

"Astra Zeneca-vaccinet, till skillnad från mRNA-vaccinen, bör bara ges till personer i åldern 18-64 år", står det i uttalandet från kommittén.

Astra Zeneca håller inte med om analysen.

"Rapporter om att Astra Zeneca/Oxford-vaccinets effekt är låg hos vuxna över 65 år är inte en korrekt återspegling av den totala informationen", skriver Christina Malmberg Hägerstrand , talesperson för bolaget, som svar på TT:s fråga om en kommentar.

"De senaste analyserna stöder effektiviteten i denna åldersgrupp, och vi förväntar oss att detta kommer att publiceras av EMA de närmaste dagarna", fortsätter hon och hänvisar även till resultat som publicerats i tidskriven Lancet, som visar att "äldre vuxna uppvisade starkt immunsvar mot vaccinet".

Pfizer-Biontechs vaccin, liksom det från Moderna, bygger på mRNA-teknik. Astra Zenecas vaccin bygger på ett annan slags teknik.

Även Sydkorea ska utreda vilket skydd vaccinet ger äldre. Bakgrunden är att myndigheterna inte är nöjda med underlaget som den brittisk-svenska tillverkaren tillhandahållit.

Det är ett otillräckligt antal äldre personer i de testdata som har lämnats, säger Kim Sang-Bong, generaldirektör på landets farmaceutiska byrå, under en pressträff.

Annons

Annons

"Stark antikroppsproduktion"

Astra Zenecas vd Pascal Soriot har medgett att hans läkemedelsbolag har mindre information om hur äldre skyddas än konkurrerande vaccintillverkare.

Men vi har tydliga data som visar väldigt stark antikroppsproduktion mot viruset hos äldre, liknande den som vi ser hon yngre personer, sade han tidigare i veckan till tyska tidningen Die Welt.

Även från brittiskt håll vädras optimism.

"Både Astra Zenecas och Pfizer-Biontechs vacciner är säkra och erbjuder en hög skyddsfaktor mot covid-19, skriver Mary Ramsey, vaccinchef vid Public Health England, och tillägger:

"Det var för få äldre personer i Astra Zenecas tester för att kunna fastslå den exakta skyddsnivån för denna grupp, men data kring immunitetsreaktioner har varit lugnande".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss