A-
A+

Tyskland håller stängt – och öppnar

Tysklands förbundskansler Angela Merkel flankerad av Berlins borgmästare Michael Müller och CSU-ledaren Markus Söder, från Bayern, efter onsdagens presskonferens.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel flankerad av Berlins borgmästare Michael Müller och CSU-ledaren Markus Söder, från Bayern, efter onsdagens presskonferens.
TysklandTT

Tyskland förlänger sin nuvarande nedstängning fram till åtminstone den 28 mars.

Det meddelar en pressad förbundskansler Angela Merkel, som samtidigt öppnar för en viss öppning redan på måndag, rapporterar tyska medier.

Annons

Annons

Efter ett över nio timmar långt möte med ledarna för de 16 förbundsländerna har Angela Merkel gått med på att delvis lätta den pågående nedstängningen i landet.

I dag kan vi tala om hopp och en övergång till en ny fas, säger förbundskanslern på en presskonferens sent på onsdagskvällen, medveten om att nedstängningarna är impopulära och att ett val väntar i september för hennes parti CDU.

Boklådorna får öppna

Lättnaderna innebär i ett första skede bland annat att medlemmar ur två hushåll kan träffas – dock högst fem personer – och att till exempel bokhandlar och blomsterbutiker får öppna. Om allt går väl kan restauranger, museum, teatrar och biografer successivt få öppna.

Om smittotalen går ner ökar öppningstakten, men om talen går upp kan de verksamheter som fått öppna återigen komma att stängas.

I regioner där smittotalen under en sjudagarsperiod ligger under 50 per 100 000 invånare kan även andra affärer få öppna. Merkel ska ha velat lägga taket på 35 personer men tvingades under onsdagens möte att backa från det kravet.

Annons

Annons

Vill öka vaccinationstakten

På nationell nivå ligger Tyskland enligt Reuters på 60 smittade per 100 000 invånare. Om den siffran stiger till 100 kommer regeringen att dra i nödbromsen och återinföra de hårdare karantänsregler som gäller i dag, säger Merkel.

Öppningarna kopplas till den ökade vaccineringen. I dag har omkring 4,4 miljoner tyskar, drygt fem procent av befolkningen, fått en första dos. Under onsdagens maratonmöte enades ledarna om att förlänga tiden mellan dos ett och dos två, så att fler kan få sin första spruta.

Under sen kväll kom även beskedet att Tyskland, liksom Belgien, tillåter att Astra Zenecas vaccin används för personer över 65 år (i Belgien över 55 år). Tidigare fick bara tyskar mellan 18 och 64 det vaccinet, vilket saktat ner vaccineringsprocessen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!