A-
A+

Tyskland kan dra in Gerhard Schröders förmåner

Tysklands tidigare förbundskansler Gerhard Schröder kan komma att bli av med sina förmåner. Arkivbild.
Tysklands tidigare förbundskansler Gerhard Schröder kan komma att bli av med sina förmåner. Arkivbild.
TysklandTT-AFP

Tysklands regering uppges överväga att dra in den tidigare förbundskanslern Gerhard Schröders förmåner till följd av hans nära kopplingar till Rysslands president Vladimir Putin.

Annons

Annons

Schröder, lobbyist för rysk gas, väckte ilska efter en intervju i The New York Times där han meddelade att han inte kommer att sluta jobba för ryska intressen så länge inte Ryssland stoppar gasleveranserna till Tyskland. Något han inte tror kommer att hända.

Den tyske finansministern Christian Lindner anser att den socialdemokratiske ex-kanslerns agerande bör få konsekvenser.

Som tidigare regeringschef har Schröder rätt till kontor i det tyska parlamentet, som med tillhörande personal kostar motsvarande omkring 4 miljoner kronor per år. Lindner tycker inte längre att det är rimligt att tillhandahålla Schröder "ett kansli på skattebetalarnas bekostnad".

Tidigare innehavare av höga poster, som tydligt ställer sig bakom kriminella regeringar, ska inte kunna räkna med statligt, stöd, säger han till mediebolaget Funke.

Lindner är partiledare för FDP som leder Tyskland tillsammans med De gröna och Socialdemokraterna (SPD).

Schröder, tidigare mentor till den nuvarande förbundskanslern Olaf Scholz, har blivit en allt tyngre börda för sitt parti. Trycket på att få honom utesluten har ökat sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.