A-
A+

Tyskland låter transpersoner själva välja lag

'Fotboll står för mångfald, och DFB är också engagerade', Thomas Hitzlsperger, DFB:s ambassadör för mångfald till förbundets webbplats. Arkivbild.
"Fotboll står för mångfald, och DFB är också engagerade", Thomas Hitzlsperger, DFB:s ambassadör för mångfald till förbundets webbplats. Arkivbild.
FotbollTT

Tyska fotbollsförbundet (DFB) ändrar reglerna för icke-binära och transpersoners lagtillhörighet. "Genom reglerna skapar vi ytterligare viktiga förutsättningar för att göra det möjligt för spelare med olika könsidentiteter att spela", säger Thomas Hitzlsperger, DFB:s ambassadör för mångfald, till förbundets webbplats.

Annons

Annons

Tyska fotbollsförbundet (DFB) har godkänt en ny förordning om trans- och ickebinäras rätt att spela fotboll. Det meddelar förbundet på sin hemsida.

Förordningen innebär att icke-binära i fortsättningen själva kan avgöra om de vill spela för dam- eller herrlag. Detta gäller även transpersoner, som får byta lag vid en självbestämd tidpunkt eller till en början vara kvar i laget som de tidigare spelat i.

Regleringen träder i kraft säsongen 2022/2023 och har införlivats i DFB:s spelregler, DFB:s ungdomsbestämmelser och DFB:s futsalregler för amatörfotboll. Detta innebär att reglerna gäller alla nivåer av amatörfotboll.

"Fotboll står för mångfald, och DFB är också engagerade. Genom reglerna skapar vi ytterligare viktiga förutsättningar för att göra det möjligt för spelare med olika könsidentiteter att spela", säger Thomas Hitzlsperger.

Berlins fotbollsförbund införde en motsvarande regel redan 2019, och den har framgångsrikt implementerats i praktiken sedan dess uppger DFB.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.