A-
A+

Tyskland övertar dotterbolag till rysk oljejätte

Den tyska delen av Rosneft är inte längre i Rysslands händer. Arkivbild.
Den tyska delen av Rosneft är inte längre i Rysslands händer. Arkivbild.
EkonomiTT-AP-AFP

Tyska staten tar kontrollen över det ryska oljebolaget Rosnefts verksamhet i landet. Syftet är att säkra tillgången på oljeprodukter för Tyskland.

Annons

Annons

Ryskägda Rosneft står för cirka 12 procent av Tysklands raffinaderikapacitet. Nu har bolagen Rosneft Deutschland, RN Refining & Marketing och de tre raffinaderierna PCK Schwedt, MiRo och Bayernoil ställts under förvaltning av den tyska staten.

Genom att ta över verksamheterna kan olja även från andra länder än Ryssland tas emot.

Det här är ett omfattande energipolitiskt beslut för att skydda vårt land. Vi har länge vetat att Ryssland inte är en tillförlitlig leverantör av energi längre, säger förbundskansler Olaf Scholz.
Med dagens beslut garanterar vi att Tyskland förses med olja både på medellång och lång sikt. Det gäller särskilt för Schwedtraffinaderiet, fortsätter han.

Oron för stopp och störningar har varit särskilt stor när det gäller raffinaderiet PCK Schwedt nära den polska gränsen. Nu tillverkas där 90 procent av de raffinerade oljeprodukter som Berlin och området runtomkring förbrukar. Bland annat handlar det om flygplatsen Berlin Brandenburg.

Verksamheterna vid raffinaderierna har stoppats och minskats sedan Tyskland och EU infört sanktioner mot Ryssland.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.