A-
A+

Tyskland spräcker budgettaket tre år i rad

Ny tilläggsbudget från förbundskansler Angela Merkel och hennes finansminister Olaf Sholz. Arkivbild
Ny tilläggsbudget från förbundskansler Angela Merkel och hennes finansminister Olaf Sholz. Arkivbild
EkonomiTT-Reuters

Tyskland kommer, med en tilläggsbudget i år och ett budgetutkast för 2022, att spräcka lånetaket i de tyska budgetreglerna tre år i rad.

Vi gör vad som krävs, förklarar Tysklands finansminister Olaf Sholz.

Annons

Annons

För att ta tysk ekonomi ut ur coronakrisen har regeringen enats om ännu en tilläggsbudget på 60 miljarder euro, enligt Sholz. Pengar sätts bland annat av till ökat testande för covid-19 och en ännu mer ambitiös satsning på vaccinationsprogrammet.

Vi kommer fortsätta göra vad som krävs. Det är dyrt, men att inte göra något leder till ännu högre kostnader, säger han på en presskonferens där budgetförslaget presenteras.

Med tilläggsbudgeten uppgår Tysklands totala nettolånebehov i år till mer än 240 miljarder euro (motsvarande 2 445 miljarder kronor).

Ett budgetutkast för nästa år presenteras också av Sholz, med ett underskott på 81,5 miljarder euro. Detta innebär att den tyska förbundsdagen för tredje året i rad måste bortse från lånetaket i Tysklands budgetramverk, som säger att nettoupplåningen inte får uppgå till mer än 0,35 procent av bruttonationalprodukten (BNP).

Sammantaget innebär förslagen som nu läggs att den tyska regeringens nettolånebehov för åren 2020-2022 överstiger 450 miljarder euro.

Tysklands ökade nettoupplåning innebär att landets så kallade skuldkvot ökar till omkring 75 procent av BNP i år, upp från under 60 procent före pandemin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!