A-
A+

Tyskland stänger ner totalt över påsk

Tysklands förbundskansler meddelade natten mot tisdag att en total lockdown väntar landet över påskhelgen.
Tysklands förbundskansler meddelade natten mot tisdag att en total lockdown väntar landet över påskhelgen.
TysklandTT-AFP

Tyskland kommer att införa en omfattande lockdown i fem dagar över påskhelgen. Det meddelar förbundskansler Angela Merkel efter en lång nattmangling med delstaternas ledare.

Vi befinner oss i en ny pandemi, på grund av den nya virusvarianten, säger hon.

Annons

Annons

Mellan skärtorsdagen den 1 april och annandag påsk den 5 april kommer nästan alla affärer att hållas stängda och religiösa sammankomster får bara ske online. Mataffärer kommer endast tillåtas att vara öppna lördagen den 3 april.

Situationen är allvarlig. Antalet smittade ökar exponentiellt och intensivvårdsplatserna fylls på igen, sade Angela Merkel efter tolv timmar långa förhandlingar med delstatsledarna.

Avråder från resor

Därtill förlängs restriktionerna som gäller i dag fram till den 18 april. Det betyder att bland annat sport- fritid- och kulturanläggningar fortsätter att vara stängda.

Frågan huruvida tyskarna skulle tillåtas att resa inrikes under skolornas påsklov låste i flera timmar förhandlingarna mellan Merkel och ledarna för Tysklands 16 delstater. Till slut kom man överens om att vädja till alla medborgare att avstå från icke-nödvändiga resor inom landet, samt även utomlands, under påsken.

De nya hårdare restriktionerna kommer efter att Tyskland den senaste tiden börjat lätta på begränsningarna. Skolorna återöppnade i slutet av februari och hårfrisörer och en del butiker har kunnat starta sin verksamhet igen i mars.

Annons

Annons

Brittiska varianten dominerar

Men bland annat Berlin fick i veckan dra i handbromsen, efter en kraftig ökning av nya smittade. Den brittiska varianten dominerar nu smittspridningen i Tyskland, säger Merkel, och kallar det för en ny pandemi.

I grund och botten har vi ett nytt virus. Det är mycket dödligare, mycket mer smittsamt och smittsamt under en längre tid, säger Merkel.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!