A-
A+

Tysklands president: "Skamligt att det tog 50 år"

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, höger, och Isaac Herzog, Israels president, träffades inför minnesceremonin för offren vid massakern vid OS i München 1972.
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, höger, och Isaac Herzog, Israels president, träffades inför minnesceremonin för offren vid massakern vid OS i München 1972.
AllmäntTT-AFP

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier erkände på söndagen att det är "skamligt" att det tagit fem decennier att komma överens om ett lämpligt kompensationspaket för familjerna till de som föll offer för massakern vid OS i München 1972.

Annons

Annons

Tyskland beslutade tidigare i veckan att betala ut närmare 300 miljoner kronor i kompensation till familjerna som drabbades av terrorattentatet 1972. Tyskland kommer även att erkänna sitt "ansvar" för det inträffade.

"Att det tog 50 år att nå den överenskommelse som nåtts under de senaste dagarna är verkligen skamligt", säger Steinmeier, när han står bredvid Israels president Isaac Herzog.

Även Herzog är positivt inställd till effekterna kompensationspaketet kan få.

"Jag hoppas att vi från och med nu kommer att fortsätta att minnas, åberopa och viktigast av allt bekräfta lärdomarna av denna tragedi, inklusive vikten av att bekämpa terror, för framtida generationer."

De båda presidenterna kommer tillsammans att närvara vid en minnesceremoni i München på måndag.

Efter ett bråk om den ekonomiska kompensationen Tyskland erbjöd offrens anhöriga hotade de anhöriga att bojkotta minnesceremonin.

OS 1972 slutade i tragedi

Den 5 september 1972 stormade åtta beväpnade män från den palestinska militanta gruppen Svarta september in i det israeliska OS-lagets lägenhet i OS-byn, sköt ihjäl två och tog nio israeler som gisslan. Spelen avbröts därefter tillfälligt.

Terrorgruppen krävde att den israeliska staten skulle släppa 234 palestinska fångar.

Israel vägrade och västtysk polis och tyska myndigheter inledde en räddningsaktion. Den slutade dock i tragedi.

Svarta september avrättade samtliga i gisslan. Fem, av åtta, medlemmar i Svarta september dödades i insatsen, liksom en västtysk polis.

Annons

Annons

Klyfta mellan Tyskland och Israel

OS 1972 var tänkt att visa upp ett nytt Tyskland, 27 år efter Förintelsen men öppnade istället en djup klyfta mellan landet och Israel.

Under 2012 släppte Israel 45 officiella dokument om morden, inklusive hemligstämplat material, som förkastade den tyska säkerhetstjänsten insats.

Bland annat ett officiellt uttalande från den tidigare israeliska underrättelsechefen Zvi Zamir som sade att den tyska polisen "inte ens gjorde en minimal ansträngning för att rädda människoliv".

Steinmeier säger att han kommer att ta upp några av de tyska bristerna under sitt tal vid ceremonin på måndag.

"Jag kommer att prata om... vissa felbedömningar, vissa missförhållanden och vissa misstag som gjordes under spelen i München", säger han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.