Tyskt förslag om förlängt permitteringsstöd

Tysklands finansminister Olaf Scholz. Arkivbild
Tysklands finansminister Olaf Scholz. Arkivbild
EkonomiTT-Reuters

Det tyska näringslivet gör tummen upp för ett finansministerförslag om en fördubbling av perioden som företag kan få ett utökat så kallat permitteringsstöd.

Det beräknas kosta 10 miljarder euro, motsvarande drygt 100 miljarder kronor, att genomföra.

Annons

Annons

Det var i en intervju med tidningen Bild am Sonntag som Tysklands socialdemokratiske finansminister Olaf Scholz presenterade sin plan.

Syftet med stödet, som det finns varianter på i de flesta europeiska länder i krisens spår – även i Sverige – är att hejda varsel och uppsägningar och få arbetsgivare att behålla personal och kompetens under krisen.

Företag och anställda behöver en tydlig signal från regeringen. Vi kommer att vara med er hela vägen genom krisen, så att ingen varslas i onödan, sade Scholz till tidningen.

Branschorganisationen VDMA gör nu tummen upp för förlängningen av stödet, som i Tyskland går under benämningen Kurzarbeit.

Den föreslagna förlängningen beräknas kosta Tysklands regering 10 miljarder euro (motsvarande drygt 100 miljarder kronor).

Förbundskansler Angela Merkel, kristdemokrat, ska enligt en talesperson vara öppen för att diskutera Scholzs förslag.

Den tyska ekonomin har drabbats hårt av coronakrisen. Landets BNP krympte med drygt 10 procent under andra kvartalet jämfört med kvartalet före, vilket i praktiken innebär att nästan tio års tillväxt har raderats ut.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons