A-
A+

Tyst i Nordkorea om senaste testerna

Lördagens robottest i Nordkorea rapporterades i Sydkorea, som här på en tv på järnvägsstationen i Seoul.
Lördagens robottest i Nordkorea rapporterades i Sydkorea, som här på en tv på järnvägsstationen i Seoul.
NordkoreaTT-EFE

Nordkorea trappar upp sina robottester – men i diktaturens egna kanaler omnämns inte de senaste testerna över huvud taget.

Annons

Annons

Varken den statliga nyhetsbyrån KCNA, statens tidningar eller propagandatelevisionen uppmärksammar de två tester som skett den senaste veckan.

Den största dagstidningen Rodongs toppnyheter handlar till exempel om hur olika ekonomiska planer sägs ha uppfyllts på mer eller mindre strålande vis. Det kommer också regelbundna uppdateringar om diktatorn Kim Jong-Uns "revolutionära aktiviteter", vilket främst handlar om olika fototillfällen.

På lördagen sköt Nordkorea upp en ballistisk robot från en ubåt i havet, vilket Sydkorea och Japan uppmärksammade. Den bedöms ha flugit ungefär 60 mil över Japanska havet, med en maxhöjd på sex mil.

Vid tidigare stora tester har landets medier förberett hyllningar som publicerats senast följande morgon, men inte denna gång.

Analytiker spekulerar i att ett test som skedde i onsdags i själva verket var med en interkontinental kryssningsrobot och misslyckat. Det skedde i mars, då en robot som kan ha kapacitet att nå USA:s västkust exploderade i luften under ett test. Även då höll de nordkoreanska medierna tyst om saken.

Lördagens provskjutning var så vitt känt Nordkoreas 15:e i år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.