U21-landslagets EM-kvalmatch ställs in

U21-landslagets Eric Kahl under matchen mot Luxemburg. Arkivbild.
U21-landslagets Eric Kahl under matchen mot Luxemburg. Arkivbild.
FotbollTT

På fredag skulle U21-landslaget ha mött Armenien på Cypern. Så blir det inte. Uefa har beslutat att ställa in EM-kvalmatchen på grund av flera fall av covid-19 i Armenien. Även den svenska truppen har drabbats av två coronafall.

Annons

Annons

Bakgrunden är att det armeniska laget har drabbats av ett stort antal covid-19-fall i sin trupp och att de inte har möjligheter att komplettera med andra spelare på grund av de gällande undantagslagarna i landet med anledning av oroligheterna i Nagorno Karabac.

"I den bästa av världar önskar man att matcher ska avgöras på fotbollsplanen, men i dessa speciella tider får vi vara redo för allt och agera efter det. Vi har den största respekt för att armenierna befinner sig i en väldigt svår situation där de inte bara har covid-19 att hantera utan också oroligheterna i Nagorno Karabach, som ju är orsaken till att matchen skulle spelas på Cypern", säger tillförordnade förbundskaptenen Claes Eriksson till Svenska fotbollförbundets webbplats.

Disciplinärende

Vad som blir de exakta följderna av den inställda matchen är ännu inte klart utan matchen blir nu ett disciplinärende hos Uefa. I normalfallet skulle Sverige dömas som segrare med matchresultatet 3–0, skriver förbundet.

"I det här läget har jag svårt att se det kommer bli match vid något annat tillfälle längre fram, men vi får helt enkelt vänta och se vad det exakta beskedet blir till slut. Nu hann vi nås av det här beskedet före vår avresa så vi behöver i fall inte sätta oss på flyget och genomföra någon onödig resa", säger Claes Eriksson.

Också det svenska laget har drabbats av coronafall. Adam Carlén och Samuel Brolin har testat positivt, och lämnat samlingen.

"Vi följer det protokoll som tagits fram av Uefa och spelarna som mottog positivt testsvar isolerades direkt och har nu lämnat samlingen. Nya test har tagits idag och vi kommer ta ytterligare test framöver. Vi följer givetvis utvecklingen i truppen noga och är vaksamma på eventuella symptom", säger landslagsläkaren Fredrik Bergström.

Annons

Annons

Inte i egna händer

Även matchen Armenien-Island i slutomgången den 18 november är inställd. Sverige möter då Italien i Pisa, som alltså blir den enda matchen för det svenska laget under denna samling.

Sverige kan fortfarande nå U21-EM 2021, men har inte ödet i egna händer. Det krävs maximala sex poäng i de två avslutande matcherna mot Armenien – som nu inte blir av – och Italien. Samtidigt behöver resultaten i de andra matcherna gå Sveriges väg för att laget ska nå EM-slutspelet nästa år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons