A-
A+

UD fördömer ryska sanktioner mot FOI-chef

En svensk avdelningschef vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har belagts med sanktioner av Ryssland, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Arkivbild.
En svensk avdelningschef vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har belagts med sanktioner av Ryssland, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Arkivbild.
Ryssland/EUTT

Ryssland riktar sanktioner mot flera EU-företrädare och andra europeiska befattningshavare. Däribland finns en svensk avdelningschef vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) – vilket fördöms av UD i Stockholm.

Annons

Annons

Annons

Annons

FOI var en av de institutioner som fastslog att den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj hade förgiftats med nervgiftet novitjok då han fick vård i Tyskland efter att ha insjuknat och hamnat i koma i samband med en flygresa från Tomsk i Sibirien.

FOI uppger för TT att myndigheten kommer att återkomma med kommentarer under lördagen, när den har fått tagit del av uppgifterna.

En närstående till avdelningschefen säger till TT att denna själv inte kommer att kommentera saken utan hänvisar till FOI.

Svenska utrikesdepartementets (UD) presstjänst bekräftar att Ryssland riktar sanktioner mot åtta EU-medborgare.

Sanktionerna innebär att personerna beläggs med inreseförbud till Ryssland, däribland "en svensk anställd vid Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI)".

"Sverige fördömer Rysslands orättfärdiga sanktioner", skriver UD till TT.

Den listade svenska medborgaren har underrättats.

Ryskt svar

Enligt nyhetsbyrån AFP är Moskvas sanktioner ett svar på att EU enats om sanktioner mot Ryssland på grund av förgiftningen av Navalnyj, att regimkritikern fängslats samt att polisen med våldsamma medel ingripit mot demonstranter som protesterat mot frihetsberövandet av Navalnyj.

Bland de åtta personer som Moskva riktar sanktioner mot finns Europaparlamentets talman David Sassoli.

"Inga sanktioner eller skrämsel kommer att stoppa Europaparlamentet eller mig från att försvara mänskliga rättigheter, frihet och demokrati. Hot tystar oss inte", skriver Sassoli på sociala medier.

EU:s rådsordförande Charles Michel, Kommissionsordförande Ursula von der Leyen och Sassoli fördömer de ryska sanktionerna i ett gemensamt uttalande på fredagen.

"Det här beslutet är är det senaste uppseendeväckande exemplet på hur Ryssland har valt konfrontation med EU i stället för att enas om att sätta stopp för den negativa spiral våra bilaterala relationer hamnat i ", skriver de i uttalandet och tillägger:

"EU förbehåller sig rätten att att vidta lämpliga åtgärder som svar på de ryska myndigheternas beslut", heter det i uttalandet.

På sanktionslistan finns även Berlins allmänne åklagaren Jörg Raupach och den franske politikern Jacque Maire samt EU-kommissionens vice ordförande Věra Jourová, rapporterar Reuters.

Även befattningshavare i de baltiska länderna Estland och Lettland sätts på listan.

Annons

Annons

"Stort allvar"

"Europeiska unionen fortsätter sin policy med att införa unilaterala och illegitima åtgärder mot ryska medborgare och företag", skriver den ryska regeringen.

Svenska UD:s uttalande fortsätter: "Till skillnad från EU:s sanktioner – som bygger på tydliga listningskriterier, går att överklaga och är kopplade till brott mot internationell rätt – är de ryska sanktionerna godtyckliga, rättsosäkra och uttryck för politiska motiv.

"Vi beklagar att Ryssland väljer att ytterligare försämra relationerna med EU. Vi ser på stort allvar på det försämrade läget för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Ryssland", skriver UD.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr