A-
A+

UD i beredskap om gränsen öppnas för svenskar

Volontärer tar emot en lastbil med humanitär hjälp till Gaza vid gränsövergången i Rafah.
Volontärer tar emot en lastbil med humanitär hjälp till Gaza vid gränsövergången i Rafah.
MellanösternTT

Sveriges ambassad i Kairo står redo att hjälpa svenskar om gränsen mot Gaza skulle öppnas, meddelar UD:s pressjour.

Utrikesdepartementet (UD) har tidigare varit i kontakt med cirka 360 svenskar i Gaza som vill lämna området. Under fredagskvällen slogs dock internet och mobil- och telefonnätet i Gaza ut till följd av massiva israeliska bombningar.

"Skulle vi få viktig information om möjligheten att lämna genom Rafah kommer vi på nytt försöka nå ut till alla dessa svenskar", skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT.

Rafah är en gränsövergång mellan Gazaremsan och Egypten och det enda sättet att ta sig ut ur området. Hittills har bara enstaka lastbilar med hjälpsändningar släppts igenom, och UD betonar att man "inte äger" gränsövergången.

"Ambassaden förbereder för att kunna agera konsulärt för de svenskar som då skulle komma från Gaza i enlighet med anvisningar som ges av egyptiska myndigheter", skriver UD.

UD uppgav tidigare i veckan att man kan göra väldigt lite för de svenskar som är fast i Gaza. Reseavrådan till området har gällt i tio års tid.

Norge har förberett ett team i Egypten som är redo att ta emot norrmän från Gaza, uppger Norges utrikesminister Espen Barth Eide för VG. Han understryker att situationen för dem i Gaza är "frustrerande".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.