A-
A+

UD markerar mot manipulerade PKK-bilder

Utrikesminister Ann Linde har aldrig uttryckt stöd för PKK, skriver UD. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde har aldrig uttryckt stöd för PKK, skriver UD. Arkivbild.
NatoTT

Utrikesdepartementet markerar mot bilder som sprids på sociala medier där den terrorstämplade organisationen PKK:s logga syns upplysta på olika välkända byggnader i Stockholm.

Det rör sig om en kampanj för att sänka Sveriges Natoansökan, enligt UD.

Annons

Annons

"Meddelanden och bilder som vi har anledning att tro har manipulerats har spridits på sociala medier, och antyder att Sverige stödjer PKK", skriver UD i ett uttalande.

"Det här är en medveten och illvillig påverkanskampanj med tydligt mål att förhindra Sveriges anslutning till Nato", heter det vidare.

Turkiet har motsatt sig att stödja en svensk och en finländsk Natoansökan och hävdar bland annat att de nordiska länderna stöttar organisationer med koppling till den kurdiska organisationen PKK. PKK är klassat som en terrororganisation av både Turkiet och EU, och därmed alltså även av Sverige.

UD skriver vidare i uttalandet att man fördömer PKK, "som är en terroristorganisation".

Man markerar även mot en film som spridits där utrikesminister Ann Linde hörs säga att Sverige alltid kommer vara tacksamt för det som "kurderna gjort i kampen mot terrorismen", vilket i filmens sammanhang antyds som en form av stöd för PKK.

"Utrikesminister Anna Linde har aldrig uttryckt stöd för PKK och tar starkt avstånd från den manipulerade filmen och PKK", skriver UD.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.