UD om svenskbritter: "Går att ta sig till Sverige"

ResorTT

Trots det rådande flygstoppet finns det sätt att ta sig till Sverige från Storbritannien – men från UD:s håll uppmanas resenärerna att vara uppmärksamma.

Man måste själv ta reda på vad som gäller, säger Åsa Höjer, presschef på Svenska ambassaden i London, till TT.

Annons

Annons

Annons

Annons

Efter att Sverige den 21 december sällade sig till raden av EU-länder som beslutade att införa ett stopp för direktflyg från Storbritannien har viss förvirring rått kring bland de cirka 100 000 svenskar som bor i landet.

Att läget varit oklart för många märktes också på Svenska ambassaden i London inför julhelgen, berättar Åsa Höjer, presschef på ambassaden, för TT.

Sedan flygstoppet infördes har upp emot 1 000 personer hört av sig via mejl eller telefon. Vi höll också extraöppet på telefon under julafton och juldagen för att kunna svara på de frågor vi vi fick in.

Förvirringen kring vilka regler som faktiskt gäller – och vilka möjligheter som finns för de svenskar som vill ta sig till Sverige – framgår även av den livliga diskussion som sedan stoppet infördes pågår på sociala medier bland svenskar som bor i Storbritannien.

Här ställer medlemmarna frågor om alternativa resevägar, tipsar om färdmedel – eller om andra EU-länder där man som resenär kan mellanlanda för att förhoppningsvis kunna resa vidare till Sverige.

Går att mellanlanda i Danmark

Ett tips som allt fler gånger dykt upp under de senaste dagarnas diskussion bland svenskbritterna på sociala medier är möjligheten att boka en flygresa till Danmark för att därifrån kunna ta sig vidare till Sverige.

Detta bekräftades också av flygbolaget SAS under måndagsmorgonen för TV4 , då man förklarade att det går att boka en flygbiljett från Storbritannien till Sverige – en resa som då består av två reguljärflyg och en mellanlandning i den danska huvudstaden.

Åsa Höjer uppmanar dock resenärerna att även i detta fall ta reda på exakt vilka regler som gäller från de danska myndigheternas sida.

Som ambassad hänvisar vi till respektive lands myndigheter eller till respektive svensk ambassad i det aktuella landet. Oftast hänvisar vi till hemsidan för alla utlandsmyndigheter – "Sweden Abroad"– och vad gäller just läget i Danmark finns också sajten coronasmitte.dk.

Även statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterade under måndagseftermiddagen möjligheten för svenskar i Storbritannien att ta sig till Sverige via Danmark – och upprepade då myndighetens rekommendation till alla resenärer att genomgå provtagning och självkarantän.

Vår rekommendation för smittskydd gäller ju inte bara dem som har rest med flyg, utan den gäller ju alla som kommer, sade Tegnell till TT.

Annons

Annons

"Går att ta sig till Sverige"

Utöver Danmark är Frankrike det land som ett flertal gånger dyker upp i diskussionen på sociala medier som möjligt transitland för svenska resenärer på väg från Storbritannien – något som dock kräver ett negativt coronatest som ska ha tagits senast 72 timmar före resan.

Även vad gäller Frankrike upprepar dock Åsa Höjer att man som resenär alltid är ytterst ansvarig för att kontrollera vad som gäller med de lokala myndigheterna i det land man ska transitera genom.

Det är klart att det går att ta sig till Sverige, men man måste själv ta reda på vad som gäller. Och man måste vara beredd på att det är mycket som händer – och att situationen kan ändras med kort varsel.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons