A-
A+

Ukraina fuskade med dopningstester

Ukraina har fuskat med dopningstester. Arkivbild.
Ukraina har fuskat med dopningstester. Arkivbild.
DopningTT-AP

Den ukrainska antidopningsorganisationen, NADC, har under en längre tid brutit mot antidopningsreglerna slår den internationella antidopningsorganisationen Wada fast.

Annons

Annons

Wada har under två års tid utrett NADC och hittat bevis för att man förvarnat idrottarna inför dopningstester och i stället bokat in tider för testning på NADC:s kontor, något som inte är tillåtet.

Bevisningen pekar på att NADC gjorde såhär inför viktiga internationella evenemang och vid några tillfällen där ett helt landslag fanns på plats på NADC för att testas, säger Gunter Younger på Wada.

Dessutom ska NADC medvetet ha felmärkt minst sex dopningsprov i år. Proven märktes som om de tagits vid tillfällen då idrottaren inte tävlat, trots att de var tagna direkt efter en tävling. De prover som tas från idrottare efter en tävling analyseras djupare än andra prover.

Ommärkta prov

Proven ska enligt bevisningen ha märkts om för att uppfylla den kvot av tester utanför tävling som en idrottare måste genomgå för att få tävla i OS.

Dessutom tyder faktumet att det pågått så länge och med den fräckhet det utförts på att det finns stora organisatoriska brister inom NADC, säger Younger.

Wada undersökte dessutom anklagelser om en dopningskomplott inom det ukrainska friidrottsförbundet, men fann inga bevis för det. Däremot ska man ha upptäckt "möjliga bevis" för att en person på förbundet smugglade epo, som används för bloddopning. Personen nekar dock till anklagelserna.

Annons

Annons

Chefer avgår

Huruvida NADC kommer att straffas är ännu inte bestämt. Senare på onsdagen avgick dock chefen för NADC, Ivan Kurlisjtjuk, och hans ställföreträdare, uppger Ukrainas idrottsminister enligt Reuters.

"Ministeriets tydliga ståndpunkt är att ta fajten mot dopning och vi tillåter ingen att bryta mot antidopningsreglerna", säger idrottsministern Vadym Huttsajt i ett uttalande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.