A-
A+

Ukraina stärkta trots kvalförlust mot USA

Katarina Zavatska var en av de ukrainska spelare som spelade kvalet till Billie Jean King Cup i USA i helgen. Arkivbild.
Katarina Zavatska var en av de ukrainska spelare som spelade kvalet till Billie Jean King Cup i USA i helgen. Arkivbild.
TennisTT

Ukraina må ha förlorat kvalet till Billie Jean King Cup mot USA, men känslan efter matcherna är ändå att man segrat.

Vi kom inte hit för att spela mot USA, utan med USA, för Ukrainas skull. Det var också så det kändes, säger Katarina Zavatska till New York Times.

Än lever hoppet om att få spela finalerna ändå – om man får ett wild card.

Annons

Annons

Kvalmatcherna mellan USA och Ukraina omgärdades av en rad speciella omständigheter med tanke på Rysslands invasion av Ukraina.

Dels fick det ukrainska laget ekonomisk hjälp för att kunna spela kvalet, men en del av biljettintäkterna gick också till en ukrainsk krisfond. Och känslorna har varit starka i helgens kval.

"Svårt att inte gråta"

Det har varit svårt att inte gråta, säger Billie Jean King, 78, den amerikanska tennisikonen som fått turneringen uppkallad efter sig, enligt New York Times.
Jag hoppas bara att ukrainskorna fick ett ögonblicks eskapism, fortsätter hon.

På pappret var USA tveklöst det bättre laget, men Ukraina bjöd upp till kamp. USA tog ledningen med 2–0 i matcher, men ukrainskorna lyckades ta ikapp och allt avgjordes därför i den sista dubbelmatchen. USA vann (7–6, 6–3) där och slutligen även kvalet med 3–2 i matcher men på sätt och vis fanns det ingen förlorare, enligt det ukrainska laget.

Katarina Zavatska, som är rankad 201 i världen, besegrade bland annat 46:e-rankade Shelby Rogers i en av singelmatcherna. Och varenda liten seger räknas, enligt ukrainskorna.

När människorna där hemma ser oss på tv, hoppas man bara att de kan få ett par timmar där de kan njuta av tennis och se att några ukrainska tjejer kämpar för landet också, säger Dajana Jastremska, också en del av laget.

Annons

Annons

"Fortsätter kämpa"

På flera olika plan är de i laget drabbade av kriget – och har familjemedlemmar som på olika sätt lider av situationen. Men Nadija Kitjenok uppmanar till kämpaglöd, snarare än medkänsla.

Vi vill inte att man tycker synd om oss. Vi vill att människor håller sig starka med oss, och fortsätter kämpa för frihet och mänsklighet, säger hon.

Det finns fortfarande en möjlighet att laget kan få spela i finalen av Billie Jean King Cup i november. Den tolfte och sista platsen i finalspelet ges genom ett "wild card" till ett av länderna som spelat kvalet och beroende på vilka länder som blir tilldelade värdskapet i finalerna kan den platsen tillfalla Ukraina.

I kvalet saknade Ukraina sina topprankade spelare på damsidan, Elina Svitolina och Martya Kostuyk.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.