A-
A+

Ukraina: Ut med Dostojevskij – in med Warhol

Kommunalarbetare monterar ner en byst av den ryske författaren Aleksandr Pusjkin i den ukrainska industristaden Dnipro.
Kommunalarbetare monterar ner en byst av den ryske författaren Aleksandr Pusjkin i den ukrainska industristaden Dnipro.
UkrainaTT-AP

Ukraina snabbar upp arbetet med att avlägsna resterna av ryskt och sovjetiskt inflytande från allmänna platser. Monument rivs och hundratals gator döps om.

Annons

Annons

Gatunamn som tidigare hyllat Vladimir Lenin eller ryska revolutionen hade redan till stora delar bytts ut. Nu handlar det om en "avryssifiering" som delvis syftar till att straffa Ryssland, delvis till att lyfta den ukrainska identiteten och hylla framstående ukrainare som tidigare förbisetts.

I staden Dnipro togs i fredags en byst av den ryske nationalskalden Aleksandr Pusjkin ner. Tidigare i december meddelade Kievs borgmästare Vitalij Klytjko att runt 30 gator i huvudstaden ska döpas om. Nu ska ukrainska artister, poeter, soldater och samtida krigshjältar hyllas. En liten gata i norra Kiev bär fortfarande Fjodor Dostojevskijs namn, men nu ska den i stället döpas efter popkonstnären Andy Warhol som hade rötter i Ukrainas grannland Slovakien.

Att döpa om de här gatorna är att utplåna den propaganda som Sovjetunionen tvingade på Ukraina, säger Volodymyr Prokopiv, vice ordförande i Kievs stadsfullmäktige.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.