A-
A+

Ukraina: Värsta dygnet av beskjutning i år

Ukrainska brandsoldater genomför släckningsarbete i Cherson efter rysk artilleribeskjutning. Bilden är från i måndags.
Ukrainska brandsoldater genomför släckningsarbete i Cherson efter rysk artilleribeskjutning. Bilden är från i måndags.
UkrainaTT-AFP

Ryska styrkor har beskjutit över 100 samhällen under ett dygn. Det uppger Ukraina som konstaterar attackerna är de mest omfattande hittills i år.

"De senaste 24 timmarna har fienden angripit 118 städer och byar i tio regioner", skrev den ukrainske inrikesministern Igor Klymenko på sociala medier på onsdagen.

Ryssland ser ut att intensifiera artilleribeskjutningen mot mål i civila områden i den pågående terrorn mot lokalbefolkningen. Inrikesministern och ansvariga myndigheter lämnade fragmentariska uppgifter om hur många som dödats eller sårats.

Enligt besked från myndigheter dödades en person i nordöstra Charkivregionen i granatattacker. Ytterligare en person dödades i beskjutningen av Cherson i södra delen av Ukraina.

Oljeraffinaderi attackerat

Dessutom attackerade Ryssland ett oljeraffinaderi i Krementjuk. Inga sårade eller stupade rapporterades efter attacken, men omfattningen av skadorna var enorm. Det tog omkring 100 brandmän flera timmar att släcka oljebränderna.

Kiev befarar att Moskva åter siktar in sig på infrastrukturella mål inför vintern, precis som man gjorde i fjol. Då var både kraftverk, bränsledepåer och system för eldistribution kontinuerliga måltavlor för ryska attacker.

Farhågor i Ukraina och i västländers underrättelsetjänster rör också Rysslands utökade inhemska vapen- och ammunitionsproduktion.

Nordkoreansk ammunition

Dessutom kom underrättelseuppgifter om att Nordkorea inlett omfattande ammunitionsexport till Ryssland. Nyhetsbyrån AFP rapporterar från Sydkorea att grannlandet Nordkorea bland annat exporterat omkring en miljon granater till rysk militär.

Samtidigt uppgav Ukrainas flygvapen att 18 ryska drönare skjutits ner under natten till onsdagen, medan den ryska sidan säger sade att man skjutit ned två ukrainska drönare över Brjansk- och Kurskregionerna, som gränsar till Ukraina.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.