A-
A+

Ukrainas EM-tröjor skapar ilska i Ryssland

-
FotbollTT-AFP-Reuters

Ukrainas EM-tröjor har skapat kraftiga reaktioner i Ryssland.

Anledningen är att Ukrainas matchställ pryds av en siluett av den ukrainska kartan, inklusive den av Ryssland annekterade Krim-halvön.

Annons

Annons

Annons

Annons

Ryssland ser Krim som ryskt och parlamentarikern Dmitrij Svisjtjev kallar det för en politisk provokation av Ukraina att ha med den på sina matchställ.

Något annat som fått ryska politiker att reagera är två fraser som tryckts på tröjornas krage samt på insidan. "Ära åt Ukraina" och "Ära åt hjältarna" är två uttryck som ofta används inom det militära i Ukraina. Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova, kallar på sociala medier fraserna nationalistiska och jämför dem med nazistiska stridsrop.

Nu blir tröjorna allt mer kopplade till internationell politik. Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba vädrade sina åsikter på sociala medier.

"Jag gillar verkligen vårt lags nya matchställ!," skriver han på twitter och fortsätter:

"Vi tillåter inte att någon förolämpar våra nationalsymboler. De som klagar står inte ut med att se Ukrainas internationellt erkända gränser."

Även de brittiska och amerikanska ambassaderna har tagit till twitter för att hylla tröjan. Den amerikanska tweeten innehåller även hashtaggen #crimeaisukraine som översätts till "Krim är Ukraina".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss