A-
A+

Ukrainaseparatist till Kim: Låt oss samarbeta

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Bilden kommer från landets statliga nyhetsbyrån och uppges visa Kim Jong-Un under ett tal i Pyongyang den 10 augusti.
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Bilden kommer från landets statliga nyhetsbyrån och uppges visa Kim Jong-Un under ett tal i Pyongyang den 10 augusti.
UkrainaTT-AP

Separatister i östra Ukraina sträcker ut handen åt ett otippat håll – Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Och det finns tecken på att intresset är besvarat.

Annons

Annons

Denis Pusjilin, ledare för den ryskstödda separatiströrelsen Folkrepubliken Donetsk, hoppas att hans region och Nordkorea ska kunna få till "samarbete som är givande för båda sidor i enlighet med våra folks intressen", enligt ett brev som skickats till regimen i Pyongyang i veckan, rapporterar den statligt styrda nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Det har tidigare under sommaren kommit utspel om att Nordkorea är berett att skicka arbetskraft till de områden i östra Ukraina som erövrats av ryskstödda eller ryska styrkor. Tanken kan vara att, genom satsningar på återuppbyggnad, försöka öka den folkliga acceptansen för den ryska ockupationen. Men det skulle också innebära stöd från Nordkorea till en främmande makt – vilket vore ett brott mot de sanktioner FN:s säkerhetsråd infört mot Pyongyang-styret.

För en månad sedan blev Nordkorea ett av få länder i världen att erkänna de av Ryssland ockuperade ukrainska områdena Donetsk och Luhansk som självständiga och oberoende stater. Det fick Ukraina att bryta de diplomatiska förbindelserna med Nordkorea.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.