A-
A+

Ukrainsk motoffensiv i Cherson möter motstånd

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
UkrainaTT

Ukrainas militär går till motattack på flera fronter mot ryska styrkor i landets södra del.

Målet är att återta hela Ukraina, säger president Volodymyr Zelenskyj och uppmanar ryska soldater att lägga ned sina vapen.

Ryssland hävdar att motoffensiven misslyckas.

Annons

Annons

Rysk soldat vid ett energiverk i Cherson. Bilden är från i maj. Arkivbild.
Rysk soldat vid ett energiverk i Cherson. Bilden är från i maj. Arkivbild.

Strider rasar i nästan hela Chersonområdet, enligt den ukrainske presidenten. Stora delar av regionen intogs tidigt i det ryska anfallskriget som inleddes för över ett halvår sedan.

Ockupanterna ska veta att vi tänker tvinga dem förbi våra gränser. Om de vill överleva, då är det hög tid för den ryska militären att fly. Åk hem, sade Zelenskyj när han meddelade motoffensiven i en videosändning.

Han var nogsamt försiktig med att ge detaljer:

Ni kommer inte att få fler upplysningar från de ansvariga, då det här är krig.

Regionen Cherson, med huvudorten med samma namn, gränsar mot Svarta havet och är eftertraktad av de ryska ockupanterna. En ukrainsk motoffensiv var därmed väntad, då striderna i Donbassregionen kommit att likna ett ställningskrig.

Tvinga tillbaka dem

Vi ska tvinga dem tillbaka, sade infanteristen Victor till nyhetsbyrån AFP:s utsände. Men den 60-årige soldatens förhoppning fördunklades av hans befäl Oleksandr som tidigare stridit i Afghanistan. Han sade att en försöken att återta Cherson blir "utdragna och komplicerade".

Ryssland, som först förnekat motoffensiven, valde på tisdagen att genom sitt försvarsdepartement säga att Ukrainas attacker misslyckats, att över 1 200 ukrainska soldater dödats och att stora mängder materiel förstörts.

Vare sig Ukrainas eller Rysslands uppgifter går att verifiera genom oberoende källor.

Det brittiska försvarsdepartementet, som offentliggjort delar av sitt underrättelsematerial under den ryska invasionen, varnar för att Ryssland har förstärkt sin truppnärvaro på västra sidan om floden Dnepr den senaste månaden. Floden skär igenom staden Cherson.

Ukraina hävdar å sin sida att man lyckats förstöra "nästan alla större broar" över Dnepr i området för att stoppa ryska truppförflyttningar.

Ukraina hävdar också att ryska ammunitionslager attackerats, liksom flera kommandoposteringar, genom artilleribeskjutning.

Både västländers underrättelsetjänster och oberoende analytiker konstaterar att tidigare ukrainska framryckningar har varit tillfälliga, och att verkliga framgångar är om ukrainsk militär kan hålla större städer.

Avgörande är om Ukrainas artilleri kan förstöra broar (över Dnepr), så att rysk militär inte längre kan utnyttja dessa, säger den oberoende militäranalytikern Oleh Zjadanov till nyhetsbyrån AP.

Annons

Annons

Möte med inspektörer

President Zelenskyj träffade representanter för Internationella atomenergiorganet IAEA på tisdagen för att diskutera läget vid kärnkraftverket Zaporizjzja. Intensiva strider i området, som ockuperas av ryska trupper, kan hota kärnkraftverket. Både Ukraina och Ryssland anklagar motparten för att bland annat avfyra granater mot kärnkraftverket.

IAEA:s inspektörer är på resa till kärnkraftverket för att inspektera anläggningen vid Dnepr i södra delen av landet.

Vi vill att IAEA:s delegation ska nå kärnkraftverket för att kunna göra allt som står till buds för att undvika faror, sade Zelenskyj i ett videoinspelat uttalande.
Detta är troligen en av de viktigaste frågorna som rör säkerheten för Ukraina och världen i dag, fortsatte presidenten och krävde en avmilitarisering av området samt att kontrollen över verket ska återgå till Ukraina.

Rysk militär fortsatte å sin sida attacker på tisdagen, med bland annat granatbeskjutning av bland annat storstaden Charkivs centrum. Minst fem personer dog i attackerna, enligt Charkivs borgmästare.

Farligt vittne

I ett sällsynt vittnesmål från den ryska militärens frontlinje berättar desertören Pavel Filatjev om bristande moral, dålig stridsutbildning och undermåligt materiel för de ryska soldaterna.

Den 43-årige före detta fallskärmssoldaten kom som asylsökande till Frankrike i helgen. Han valde att hoppa av sedan han offentligt kritiserat den ryska invasionen av ett grannland. Därmed hotades han av 15 års fängelse för att ha spridit falska nyheter.

Filatjev ingick i de första trupperna som tog sig till bland annat Cherson i februari. Efter två månader i Ukraina skickades han hem på grund av en ögoninfektion enligt AFP.

Han valde att inte återvända till fronten, och flydde Ryssland.

"Vi hade inga moraliska rättigheter att attackera ett annat land, speciellt inte den nation som står oss närmast", skriver han i en 141-sidig pamflett som han publicerade på sociala medier i augusti.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.